Finland vinner VM efter rysare mot Kanada

TAMMERFORS/STOCKHOLM. Finland tappade segern i slutminuterna mot Kanada.

Men det gjorde inget när Sakari Manninen klev fram och ordnade VM-guldet i förlängningen.

– Jag är bara så stolt över att få bära den här tröjan och få en guldmedalj, säger tvåmålsskytten Mikael Granlund.

Mikael Grandlund såg ut att ha fixat en guldvändning för Finland i den tredje perioden i VM-finalen mot Kanada.

Nashville-forwarden kvitterade till 1–1 i spel fem mot tre, fyra minuter in i den sista perioden, och kort därefter tvingades Chris Driedger lämna Kanadas mål på grund av skada.

När den tidigare Frölunda-målvakten Matt Tomkins kom in i målet fick han en tung start. Finland fortsatte sitt powerplay med spel fem mot fyra och Mikael Granlund pricksköt in 2–1 mindre än två minuter efter sitt första mål.

Kanada ikapp i slutminuterna

Tampere Deck Arena exploderade sedan ännu en gång när Joel Armia satte 3–1 med sex minuter kvar men Kanada skulle komma tillbaka. Precis som i kvartsfinalen mot Sverige gjorde laget två mål i slutminuterna och kom ikapp till 3–3.

Zach Whiteclouds reduceringsmål kom med drygt två minuter kvar och därefter tog Kanada ut målvakten. Det gav resultat nästan direkt när Maxime Comtois prickade in 3–3 från sin position mitt i slottet.

Finalen blev en förlängningsrysare där Finland fick powerplay när de svenska domarna Mikael Nord och Linus Öhlund visade ut Thomas Chabo för hakning efter en duell med Hannes Björninen.

”Ska fira i en vecka”

I numerärt överläge spelade Mikael Granlund sedan fram Sakari Manninen som satte 4–3 från den högra tekningscirkeln. Finland fick därmed fira VM-guld tillsammans med sin hemmapublik och fullbordade en succésäsong med både OS-guld och VM-guld.

– Vi spelade bra som lag i OS och kom in i den här tureringen med mycket självförtroende. Men det är svårt att vinna med så många bra lag och det känns riktigt bra just nu, säger lagkaptenen Valtteri Filppula.

– Det här är så galet. Självklart ville vi vinna guld och att få göra det framför hemmapubliken är en speciell känsla. Det är ett speciellt ögonblick. Jag är bara så stolt över att få bära den här tröjan och få en guldmedalj, säger Mikael Granlund.

– Att gå göra det framför våra fans är speciellt. Jag älskar det.

Hur ska ni fira det här?

– Jag vet inte. Jag tror inte att det kommer vara någon hockey på ett tag nu, så låt oss njuta. Det har varit mycket hockey den här säsongen.

Målvakten Jussi Olkinuora vill också fira.

– Jag tror vi ska fira i en vecka, det hoppas jag, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!