”Förtjänat måltavlan på våra ryggar”

HV71:s damer jagar första SM-guldet

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

JÖNKÖPING. Halva truppen är ny.

Men stjärnspäckade HV71 lyckades spela ihop sig och slå maffiga rekord.

Nu ska de fortsätta skriva historia.

”Det finns en gräns. Och den passar hon. Ofta.”

Anna Borgqvist säger det och skrattar.

– Alba brukar hålla ställningarna, där brukar det surras en hel del. En glad prick att ha i laget. Superbra.

Spanska målvakten Alba Gonzalo har precis hållit låda i HV71:s omklädningsrum då Sportbladet bad henne att svara på några snabba frågor om lagkamraterna.

–Lagets pessimist, det är Sidney Morin. Haha.

– Hon hatar drama, haha.

Amerikanskan är som brukligt för en nordamerikansk idrottare otroligt slipad medialt och tittar lite skeptiskt på sin lagkompis.

– Hon har lite jobb att göra...

Många nya spelare

Morin är en av hela 13 nya spelare i det lag som pulvriserat allt motstånd den här säsongen och landade grundserien på rekordnoteringen 99 poäng.

Det betyder lite nu när slutspelet är igång. Morin tror det är viktigt att spelarna fortsätter att vara ödmjuka men tycker att deras prestation i år förtjänar den respekt från motståndarna som hon tycker sig skönja.

– Alla ger sitt bästa mot oss varje kväll och vi är redo för det. Vi är de nya som alla vill slå. Det brukar vara Luleå, och jag säger inte att de inte är riktigt bra, det är de fortfarande – vi har mycket respekt för dem. Men vi har förtjänat att ha en måltavla på våra ryggar.

Bland nyförvärven finns också stjärnor som Kennedy Marchment, Kaitlyn Tougas, Hanna Olsson och Anna Borgqvist.

Borgqvist kommer senast från en säsong i Leksand och sju tidigare år i Brynäs.

Att vara i ett så bra lag – och en klubb som satsar – är en ny upplevelse för den landslagsmeriterade spelaren.

– Det är kul, och anledningen till att jag är här. Det blir nått helt annat för mig som spelat i sämre lag tidigare. Det har kickat igång en lite till. Att få träna med och mot de här stjärnorna men framför allt att spela med varandra.

”Hiskeligt tempo”

Anna Borgqvist sitter och trampar på träningscykeln tillsammans med ett par lagkamrater i ett av gymmen inför dagens träning i Kinnarps Arena. Hon tycker inte att det varit så svårt att komma i hop som lag trots alla nya spelare. ”Alla är hockeynördar, och då funkar det”, menar hon.

Sidney Morin
Foto: STEFAN JERREVÅNG/AFTONBLADET
Sidney Morin

Tränar ni hårdare än andra?

– Många här har väl lyxen att de kan lägga ner all tid på hockeyn, det är lite annorlunda på det sättet. Att många kan bedriva sin träning på förmiddagen. Men sen är det klart ett hiskeligt tempo på isen på träningarna. Det är väl den största skillnaden känner jag som spelat i andra lag. Här är det bra kvalitet på allt vi gör på isen.

Tror du andra lag är avundsjuka på er?

– Det tror jag nog. Det är både och liksom. Det är klart att det är kul när många är så pass skickliga. Men vi har ändå yngre som jagar en hela tiden, så det går inte att slappna av inte. Det är väldigt bra dynamik på det sättet.

Rosa Lindstedt, 32, är en riktig HV-veteran med sina fyra säsonger i klubben. Hon upplever att ledningens engagemang i damlaget blivit bättre och bättre för varje år, och framför allt i år. Att klubben lyckats locka till sig många bra spelare betyder att man velat lägga mer pengar på laget. Men det finns andra aspekter av satsningen som betyder mer för den finska landslagsveteranen.

– En annan sak är hur folk beter sig mot oss här. Vi är en del av HV, som herrarna och juniorerna, jag gillar det. Det är viktigare är pengar för mig. Att de ser oss som idrottare, att vi verkligen vill göra det här. Att de tycker att det är viktigt att ha ett damlag och lägger kraft på det.

Är ni det bästa SDHL-laget någonsin?

– Åtminstone ganska nära.

Foto: STEFAN JERREVÅNG/AFTONBLADET

Farliga offensivt

HV71 har förutom 99 poäng på 36 matcher gjort rekordmånga 170 mål i grundserien.

Just offensiven är HV71:s stora guldvapen.

– Det har varit ett problem tidigare år att det bara är några få som ska göra målen. Nu spelar det ingen roll vilken lina som är inne. Alla kan göra mål. Det är en anledning till att vi spelar så bra, att vi delar på ansvaret, säger Lindstedt.

Sidney Morin, som spelat i Modo och Linköping under sina två säsonger i Sverige, har ett OS-guld från 2018 men jagar sitt första SM-guld, liksom de flesta andra i laget.

Målsättningen är glasklar.

– Det är ingen hemlighet. Det är allas mål i början av säsongen, att vinna guldet i slutet. Det är det vi vill göra.

Publicerad: