Lehner efter aktionen: ”Varit tuffa dagar”

Robin Lehner har haft en jobbig tid efter den uppmärksammade aktionen.

Det var första gången som NHL-spelare gick ner på knä under nationalsångerna när de skulle spela själva.

– Det har varit en del hårda ord, säger den 29-årige svenske målvakten.

Robin Lehner och Ryan Reaves i Vegas Golden Knights samt Tyler Seguin och Jason Dickinson i Dallas Stars knäböjde under den amerikanska och kanadensiska nationalsången.

Bilderna innan matchen lagen emellan i Edmonton natten till tisdag har fått kraftiga reaktioner.

Spelarna har både hyllats och kritiserats i sociala medier världen över.

– Det har varit mixade reaktioner, det har varit en del hårda ord men jag visste redan innan jag gjorde det att det inte skulle bli lätt och inte populärt hos alla, säger Robin Lehner i podcasten Vegas Golden Knights Insider Hockey Show.

Kompisar inom militären

I programmet berättar han att det inte var något impulsivt beslut utan att det var något som han funderat på och planerat under en längre tid.

– För det mesta så respekterar jag andras åsikter, men det har varit några tuffa dagar här. Det jag får höra mest är att jag var respektlös mot landet och militären, säger Robin Lehner.

Under sin tidigare rehabilitering för missbruk och psykiska ohälsa tillbringade han tre månader på ett militärlett läger i Arizona.

Innan han valde att knäböja pratade han med sina vänner inom militären, de var alla positiva till handlingen.

Kändes rätt i hjärtat

Enligt honom har kampen mot rasism och inställningen till militären inte ihop.

– Att jag gick ner på knä hade ingenting att göra med militären, men allt har att göra med jämställdhet där alla alla borde ha samma rättigheter och behandlas på samma sätt. Jag älskar både USA och Kanada, men det går att älska något samtidigt som man vill försöka förändra saker och jag tycker att länderna ska vara jämlika för alla. Det är ett globalt problem, helt enkelt räcker det nu och det är dags att göra något åt saken. Det här kändes rätt för mig att göra, för jag gör det som känns rätt i mitt hjärta, säger Robin Lehner.

Anledningen till att idrottsutövare går ner på knä under nationalsången är för att uppmärksamma sociala orättvisor, förtryck och polisvåld mot den svarta befolkningen.

Bland annat har också mörkhyade Minnesota Wild-backen Matt Dumba tidigare höjt näven under nationalsångerna och hållit ett tal innan nedsläpp.

Obesegrad som riddare

Robin Lehner startade i 5–3-segern mot Dallas Stars, Nevada-klubbens andra match i seedningsgruppen i den västra konferensen spelas under torsdagsnatten klockan 00.30 svensk tid.

Göteborgaren har sedan flytten fån Chicago Blackhawks i vintras varit andremålvakt bredvid kanadensiske storstjärnan Marc-André Fleury.

I de fyra matcherna som han har vaktat kassen så har det bara blivit segrar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!