Malmö bekräftar – Fagervall och Lilja är aktuella

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmös sportchef Patrik Sylvegård bekräftar att Joakim Fagervall och Andreas Lilja är högaktuella som nya tränare.

Samtidigt som Björklöven går ut med att Joakim Fagervall lämnar efter säsongen.

– De två namnen är heta alternativ som vi jobbar på, säger Patrik Sylvegård.

Malmö har påbörjat en intensiv jakt på nya tränare, mycket tyder på att det är klart och överenskommelser med nya namn finns.

Huvudcoachen Peter Andersson och Skåneklubben har valt att gå skilda vägar efter den här säsongen trots två år kvar på kontraktet.

Sedan tidigare har det varit klart att assisterande coachen Martin Filander lämnar inför nästa säsong, Sportbladet har avslöjat att han är aktuell som huvudcoach i Oskarshamn.

Samtidigt bekräftar Björklöven att Joakim Fagervall lämnar efter den här säsongen, trots succén med överlägsen serieledning i hockeyallsvenskan.

– Vi var intresserade av ett fortsatt samarbetet och har lämnat ett kontraktsförslag som Joakim Fagervall har tackat nej till. Tillsammans har vi ett väldigt bra samarbete men efter många år i klubben vill han söka en ny utmaning, nu ska vi gemensamt göra allt för att det ska bli en bra avslutning, säger Björklövens sportchef Per Kenttä.

Hoppas på snabb lösning

Malmös assisterande coach Jesper Mattsson har däremot skrivit kontrakt över ytterligare tre säsonger.

– Vi har två platser att fylla nu och vi har lite olika spår att gå på. Jag hoppas att det kan vara klart inom någon vecka eller i alla fall inom de närmaste veckorna, vi kommer gå ut med information så snart vi har något klart, säger Patrik Sylvegård.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Fagervall gör succé i Björklöven.

Sportbladet har avslöjat att Björklövens huvudcoach Joakim Fagervall är aktuell, Kvällsposten har skrivit att Kristianstads assisterande coach Andreas Lilja är ett annat namn som Malmö jobbar på.

– Ingen rök utan eld, det stämmer att de två är bland de namnen vi har diskuterat och bland de spåren som vi går på just nu. De här ryktena är ju ute, ni är bra på ert jobb, säger Patrik Sylvegård.

”Enorm energi”

Vad har ni för kravbild på de tränare som ni vill ha in?

– Vi vill ha in starka ledare, Peter Andersson och Martin Filander har varit två starka individer som har varit en stor del i de framgångar vi har haft. Vi vill ha tränare som är nitiska, ger 100 procent, är bra på att bygga grupper och som vågar stå emot tryck utifrån. Det ska vara ordning och reda, de ska kunna ta ut det där lilla extra av spelarna som vi har. Hos oss tar man inte en ledig dag – eller det kanske man kan göra, men när vi tränar så tränar vi och när vi super så super vi.

Är Joakim Fagervall och Andreas Lilja de två typerna av tränare?

– Det tycker jag. Joakim Fagervall känner jag väl sedan tidigare och vi har haft mycket kontakt, Andreas Lilja har jag vuxit upp med som nio år yngre spelare. De båda har gått igenom mycket under åren, de har enorm energi och erfarenhet för det här.

Vill undvika löneracet

Vill ni fortsätta med den spelidé som ni har haft under Peter Andersson?

– Det är absolut något som är viktigt för oss. Vi vill fortsätta jobba hårt, träna hårt, spela med aggressivitet och vara jobbiga att möta. Vi som klubb ska vara konsekventa i det vi gör och bygga team i ledarorganisationen. Spelare som Emil Molin och Konstantin Komarek kanske inte har fått ut i max i vårt sätt att jobba, vi kommer fortsatt inte kunna betala lika många miljoner som andra klubbar och behöver få ut mer av de spelare vi har. Det finns klubbar som har en lönebudget som är 15 miljoner kronor högre än vår, men som ligger tio poäng efter oss i tabellen. Genom åren har varit en klubb som skjutit till höger och till vänster, det har varit högt och lågt – men nu har vi hittat en stabilitet som vi vill jobba vidare på.

När Malmö gick upp i högsta serien igen 2015 så var Mats Lusth huvudcoach, under den första säsongen i SHL var Björn Hellkvist huvudansvarig i båset.

Peter Andersson hämtades tillbaka från Örebro har nu varit huvudcoach i fyra säsonger.

Publicerad: