”De bryr sig bara om herrarna”

Finländska SDHL-stjärnan sågar svenska förbundet

avJonathan Nilsson

Foto: TT
Sverige åkte ur A-VM.

Damkronorna får finna sig i att spela B-VM nästa år.

Luleås finländska stjärna Ronja Savolainen ger nu sin syn på det svenska fiaskot.

– Förbundet har skitit i det svenska laget. De bryr sig bara om herrarna, säger hon till SVT Sport.

Finland är klara för semifinal i hemma-VM mot Kanada på lördag och många av de bärande spelarna i det finska landslaget hör hemma i SDHL.

Michelle Karvinen, Jenni Hiirikoski och Ronja Savolainen tog alla SM-guld med Luleå nyligen.

För Sverige slutade årets världsmästerskap däremot i ett stort fiasko efter förlusten mot Japan. Ett nederlag som innebar att Damkronorna åkte ur A-VM.

”Vi har jättebra förutsättningar”

Nu ger Ronja Savolainen sin syn på det svenska uttåget.

– Jag tycker så synd om de svenska tjejerna, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Jag tycker att svenska förbundet borde ger mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna. De har bara skitit i vad tjejerna gör och då har de inte haft så bra förutsättningar. Vi i Finlands landslag har jättebra förutsättningar.

”Spelarna förtjänar bättre”

Det finska landslaget får ett ekonomiskt stöd på motsvarande 100 000 kronor av Finlands olympiska kommitté. Utöver de får de ett bra stöd av det inhemska förbundet, enligt SVT.

De ekonomiska förutsättningarna gör att spelarna i Finland kan leva som riktiga proffs utan att behöva jobba vid sidan om, berättar 21-åringen.

– Jag hoppas att det här blir en väckarklocka så att de börjar satsa mer. Spelarna förtjänar bättre. Det är jättetråkigt att de kommer att vara i B-VM, men nu är det bara att kriga sig upp därifrån, säger Savolainen.

ARTIKELN HANDLAR OM