Ovanliga starten i Stanley Cup – först gången sedan 2004

Bortaplansfördel mellan Winnipeg och St Louis

Publicerad 2019-04-19

NEW YORK. Hemma inte så bra, men borta desto bättre…

Det verkar vara devisen i Stanley Cup-serien mellan Winnipeg Jets och St. Louis Blues.

Efter en otrolig vändning i slutet lyckades Blues slå tillbaka i nattens drama i Bell MTS Place och det innebär att fem matcher i rad slutat med bortaseger.

– Ja, av någon anledning har vi kommit ifrån vårt spel på hemmais, men kan vi rätta till det ska det här kunna gå bra även där, säger centerbjässen Oskar Sundqvist till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det heter  hemmaplansfördel, det är för att få sådan i slutspelet lagen försöker sig placera sig så högt som möjligt i grundserietabellen.

Men som sagt:

Mellan Jets och Blues verkar snarare bortaplansfördel gälla.

Blues vann de två första matcherna i Winnipeg, sedan svarade Jets med två raka segrar i St. Louis – och i femte ronden i natt, i Bell MTS Place i centrala Winnipeg, slog Blues till igen.

Det är första gången sedan 2004 en Stanley Cup-serie börjat på det sättet.

– För vår del är det helt enkelt så att vi spelat tajtare och mer beslutsamt i bortamatcherna, säger Oskar Sundqvist när vi når honom efter triumfen. 

– Hemma har vi av någon anledning kommit från vårt eget spel. Nu ska vi se till att ändra på det och ha samma ”mindset” när vi spelar där.

2–0 för hemmalaget

I natt såg det annars länge ut som att hemmalaget – mot alla odds! – skulle kunna bärga en seger. Jets inledde väldigt starkt och gick upp i 2-0-ledning i första perioden. Den höll de sedan genom hela mittakten. Men i tredje började gästerna stegra. Utsökte Ryan O’Reilly reducerade redan efter en och en halv minut och därefter vidtog en brutal forcering. Som nådde sitt klimax – trodde man – när just ”Sunken” efter 13.52 drev pucken mot mål och i samma stund som han själv vräktes in i kassen fick över den till Brayden Schenn. Och han tryckte in kvitteringen.

– Jag försökte väl bara få pucken mot mål och tänkte inte på så mycket annat, förklarar Oskar.

– Väldigt skönt att se den gå in, även om jag hade lite ont just då. Det var otroligt starkt av oss att komma tillbaks på det sättet.

Avgjorde med 15 sekunder kvar

De var dock inte klara med det. När blott femton sekunder återstod – och hela Winnipeg satt och väntade på förlängning – dök Jade Schwartz upp framför Connor Hellebuyck och snärtade in avgörande 3-2.

– Då befann jag mig i omklädningsrummet och blev omplåstrad men jag kan försäkra att vi jublade även där inne i det ögonblicket, berättar ”Sunken”.

– Jäkligt kul. Och härligt för Schwartz. Det är bra för hans självförtroende och får vi igång honom blir vi ännu vassare.

Nu har Blues alltså slagläge och kan avgöra hela serien på påskafton.

Enda bekymret:
Den matchen spelas på hemmaplan…

– Jo, men nu ska  vi nog kunna spela på samma sätt där. Om vi rättar till några små saker kan det nog gå vägen, säger Oskar.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Följ ämnen i artikeln