Sterner: ”Det skulle drickas – vodka”

avTT

Ulf Sterner firade Sovjetunionens VM-guld i Stockholm 1969 med att snapsa med fienden.

Ishockeyikonen vände Tre Kronor ryggen när ryssarna bjöd in till fest.

– Det skulle drickas – och det var ju vodka, säger 78-åringen, aktuell i nya dokumentärserien "Hockeyns historia".

På isen visade Ulf Sterner vägen för andra. Utanför rinken gick den frispråkige centern sin egen väg.

Efter att Tre Kronor tagit silver vid hemma-VM i Stockholm 1969 åkte Sterner till Sovjetunionens firande av stornationens guld på svensk mark. Sovjet hade vunnit efter en avslutande seger mot Kanada i finalgruppspelet.

– Vi var bjudna till ryssarnas förläggning efter varje VM. När alla svenska spelare sade nej och pratade negativt om dem så sade jag "nej, nu ska jag åka ut och fira med dem", säger Ulf Sterner och berättar om festen.

– Jag åkte ut och hann inte mer än in, jag hann inte sätta mig, innan de hällde upp ett glas åt mig och sade "na zdorovje, tovaritj".

TT: Bra fest, eller?

– Det var botten upp.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ishockeyikonen Ulf Sterner berättade om sina minnen från livet på en pressträff i Stockholm i början av april.

Var nykterist före landslaget

Ulf Sterner, som delade segern i poängligan under VM 1969, minns att relationen till sovjetiske förbundskaptenen Anatolij Tarasov, även ikonisk tränare i CSKA Moskva, blev annorlunda efter guldfirandet.

– Han älskade mig efter detta. Varje gång vi träffade ryssarna sprang Tarasov fram och pussade mig på munnen. Och vi var vänner för livet.

TT: Tack vare den festen?

– Tack vare att jag ställde upp på deras villkor.

TT: Blev det jobbigt någon gång med festandet?

– Nej, jag hade inga problem med det, men jag kunde ju inte stoppa deras kultur. Det löpte ut lyckligt.

78-årige Sterner medverkar i SVT:s nya dokumentärserie "Hockeyns historia" som släpptes på påskdagen. Pionjären från Deje utanför Karlstad är en av huvudpersonerna i serien som bland annat speglar det liberala förhållandet till alkohol inom sporten under 1950-, 60-, 70- och 80-talen.

Sterner berättar att han var nykterist innan han började spela i landslaget. Men i Tre Kronor fasades han in i festandet.

Foto: Jan Collsiöö
Kung Gustav VI Adolf, mitten, Ulf Sterner, vänster, och Sven Tumba, höger, efter Tre Kronors 4–1-seger mot Kanada vid ishockey-VM i Stockholm 1963. Arkivbild.

"Dricka efter varje match"

– Det var väl en kultur att man skulle dricka efter varje match, ha lite fest och roligt. Sedan träffade man ryssarna, som jag har väldigt god kontakt med fortfarande, och det första ordet man lärde sig var "na zdorovje, tovaritj" – "skål min vän". Det tillhörde kulturen i hockey, det skulle drickas – och det var ju vodka. Jag var lite emot det, säger "Uffe".

I en intervju med Viasat 2008 anklagade Tre Kronor-profilerna Anders Hedberg och Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson Sovjetunionen för dopning under 1970-talet.

Men Sterner, förste Europa-fostrade spelare i NHL och med ett VM-guld och fem silver på meritlistan, är av annan åsikt. Han ler och minns firandet i Stockholm för 50 år sedan, då den kommuniststyrda järnridån låg tät över Östeuropa.

– Svenska spelarna hade nämnt ryssarna i så dålig dager, jag gillade ryssarna – det är ett trevligt folk. Hur politiken var brydde jag mig inte om. Jag fick väldigt bra kontakt med dem, och det blev ju påfyllning, säger Ulf Sterner.

Foto: Olle Lindeborg/TT
Lagbild av Tre Kronors trupp till ishockey-VM i Stockholm 1969. Stående från vänster: Håkan Nygren, Hans Carlsson, Dick Yderström, Leif Henriksson, Mats Hysing, Björn Palmqvist, Kjell-Rune Milton, Roger Olsson, Lars-Göran Nilsson, Stefan "Lill-Prosten" Karlsson, Tord Lundström, och Lennart "Lill-Strimma Svedberg. Sittande fr. v: Nils "Nicke" Johansson, Bert-Ola Nordlander, Leif "Honken" Holmqvist, Ulf "Uffe" Sterner, Arne Strömberg, coach, Christer Abrahamsson, Gunnar Bäckman, Lars-Erik Sjöberg och Stig-Göran "Stisse" Johansson. Arkivbild.
ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

Ishockey