Lehner och Islanders chockade favoriterna

NHL: Islanders slog ut Pittsburgh i fyra raka matcher

avPer Bjurman

NEW YORK. Nej, ex-mästarna i Pittsburgh kom inte åt Robin Lehner i natt heller.

Så nu är även de chockerande nog bortsvepta ur Stanley Cup-slutspelet – av ett New York Islanders som i likhet med Columbus inte skulle ha mycket till chans.

– Fyra raka segrar hade jag inte kunnat föreställa mig, men jag kände på mig att vi skulle vinna serien. Vi har något väldigt speciellt i det här laget, säger den tidiga  Conn Smythe-favoriten till Sportbladet efter den slutliga 3–1-segern. 

Det är en av de mest remarkabla nätterna i Stanley Cup-historien som just lagts till handlingarna.

Först fullbordade Columbus Blue Jackets – som aldrig tidigare vunnit en slutspelsserie – en förstummande ”sweep” mot jättefavoriten Tampa och en halvtimme senare såg New York Islanders till utsätta stjärnspäckade Pittsburgh Penguins för samma förödmjukande behandling.

I PPG Paints Arena, i Pittsburgh.

Stängde matchen – igen

Den fjärde och sista matchen i serien började som vanligt med att Penguins tog ledningen men iskalla och metodiska Islanders replikerade direkt. Sedan tog de ledningen med 2–1 i slutet av första perioden och då kändes det det som att det i praktiken kört för pingvinerna, för något Barry Trotz-ledda Islanders kan så är det att stänga matcher och försvara ledningar.

Mycket riktigt:

Resultatet stod sig till slutminuten, då Josh Bailey kunde skicka 3–1 i tom kasse – och Islanders till andrarundan.

– Underbart såklart, säger Robin Lehner när vi når honom slutsignalen.

– Fast helt förvånad kan jag inte säga att jag är. Fyra raka segrar hade jag inte kunnat föreställa mig, men jag kände på mig att vi skulle vinna serien. Vi har något väldigt speciellt i det här laget. Vi spelar för varandra hela tiden och precis alla, varenda gubbe, gör precis vad han ska.

Favorit till fina priset

Och så har de en enastående målvakt också – som Pittsburgh, all sin offensiva slagstyrka till trots aldrig lyckades klura ut hur de skulle komma åt. 

1 av 3 | Foto: Gene J. Puskar / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Islanders tackar sin målvakt Robin Lehner efter stormatchen mot Pittspurgh

Robin stoppade 32 nya skott i den sista matchen och såg återigen så säker och lugn och oberörd ut att nordamerikansk media i natt började beskriva honom som tidig favorit till Conn Smythe Trophy – priset som föräras slutspelets mest värdefulle spelare.

– Ja, jo Det har känts bra en längre tid. Jag hade en sekvens i mitten av grundserien när jag vann åtta-nio matcher i rad och då kom jag in i ett väldigt skönt ”flow”. Där är jag kvar. Det känns som att jag ser pucken hela tiden och då blir man lugn, förklarar han.

Bråkade med Hörnqvist

Inte hjälper det att landsmän hos motståndarna börjar bråka med honom heller…

Patric Hörnqvist försökte i natt och det slutade med slagsmål – fast inte allvarligare än att herrarna kramade om varandra i samband med handskakningen efteråt.

– Ja, nej, det var ingen fara. ”Bengan” spelar alltid med mycket känslor och är grym för sitt lag. I just den där situationen blev det dock ett missförstånd. En av våra backar slashade honom och han vände sig om och såg mig och trodde att det var jag så han gav igen och så blev det som det blev, förklarar den 27-årige göteborgaren.

– Det finns dock de som tror att man kan få mig ur balans, men för det mesta blir jag bara bättre när det hettar till på det där sättet. Så man gör bäst i att lämna mig ifred...

Nu får Islanders ligga och vänta ett tag på nästa omgång, där de möter vinnaren i serien Washington-Carolina.

Några särskilda önskemål om motståndare finns inte.

– För oss handlar det bara om att fortsätta på precis samma sätt, oavsett vem vi möter, klargör Robin.

Laddar Matchlista

Missa inte Sportbladets nya Youtube-kanal – redan 400 000 visningar

Missa ingenting – prenumerera på Sportbladets Youtube-kanal!

ARTIKELN HANDLAR OM