Salming: ”Katastrof om AIK åker ut”

AIK hade nio raka förluster, Toronto Maple Leafs hade sex raka förluster.

Det är kris i Börje Salmings tidigare klubbar.

– Det känns jäkligt tungt, jag lider med dem, säger 68-åringen.

AIK hade nio raka förluster i hockeyallsvenskan, men när Bobo Simensen tog över efter Jussi Salo som huvudcoach blev det seger.

Toronto Maple Leafs hade sex raka förluster i NHL, mer när Sheldon Keefe tog över som huvudcoach efter Mike Babcock blev det seger.

Ekonomiskt tyngda AIK ligger fortfarande sist i hockeyallsvenskan, topptippade Toronto Maple Leafs är just nu utanför Stanley Cup-slutspelet.

Tidigare backen Börje Salming är en legendar i båda klubbarna, efter 16 säsonger i Ontario-klubben och efter att ha avslutat spelarkarriären med tre säsonger i Stockholmsklubben.

Ishockeylegendaren Börje Salming har representerat båda krislagen, Toronto och AIK under sin karriär.
Ishockeylegendaren Börje Salming har representerat båda krislagen, Toronto och AIK under sin karriär.

– Det har inte varit någon rolig höst att följa ishockeyn, det är klart att det inte känns så upplyftande. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att se dem ha problem, säger Börje Salming.

Påfrestande på Hovet

Hur följer du AIK och Maple Leafs nu för tiden?

– Jag har inte gått på Hovet den senaste tiden – men jag följer med hela tiden genom att se matcher på tv, läsa om dem i media och prata med personer runt klubben. När det gäller Toronto är det lite slitsamt att vara uppe på nätterna och se deras matcher på tv – men jag kollar alltid highlights på morgonen och jag går in på kanadensiska sajter som hela tiden håller mig uppdaterad, och i januari kommer jag att åka över för att se två hemmamatcher.

Hur är det att gå på Hovet när du är där?

– För mig blir det ju väldigt intensivt eftersom alla känner igen mig, kommer fram för att prata och vill ta selfies. Jag vill gärna prata och ställa upp på selfies för det är bara roligt, men att aldrig får vara i fred kan bli påfrestande och ibland känns det skönare att se matcherna hemma på tv.

Hur illa är AIK:s situation tycker du?

– Det skulle vara katastrof för AIK att åka ur hockeyallsvenskan, det är en så stor klubb som behövs i Stockholm och inom ishockeyn. Nu har de ny tränare och de vann senast, jag tror att det går att vända och jag tycker att de har förutsättningar för att klättra i tabellen.

Gillade sparkade coachen

Kan coachbytet i Toronto också få en sådan effekt?

– Utvecklingen ska bli spännande att följa, men jag tycker också att det är tråkigt för Mike Babcock är en coach jag gillar. Han är lite gammaldags, men han är hård och ödmjuk på samma gång och han får spelare att spela för laget i stället för sig själva.

Coachen Mike Babcock fick nyligen sparken av Toronto.
Coachen Mike Babcock fick nyligen sparken av Toronto.

Har de haft för lite tålamod i klubben tycker du?

– Klubben lever under hård press från många håll i staden, det är så det är där och det måste gå bra hela tiden. Samtidigt är det mycket business som styr också.

Tror du att Toronto kan leva upp till förväntningarna sett över hela säsongen?

– Laget är ungt med många duktiga spelare som är på väg uppåt, som William Nylander. Det gäller att få ihop laget och få dem att fortsätta utvecklas så kommer det nog att gå bra, jag tror att det kommer att vända för dem också och jag hoppas verkligen det har gjort det när jag åker över i januari.

På plats för KHL-match

Just nu befinner sig Börje Salming med vänner i Lettland där de sett Dinamo Riga–Dynamo Moskva i KHL.

Trots att Börje Salming var där privat visades han upp på jumbotronen till publikens jubel och han fick dela ut pris ute på isen till matchens bästa spelare.

Själv slutade han spela 1993 och bor numera i en lägenhet i Nacka öster om Stockholm.

Han spelade också i moderklubben Kiruna AIF, i Brynäs där det blev två SM-guld och en säsong i Detroit Red Wings som avslut på NHL-karriären.

Alla de tre lagen har också haft en tung höst i hockeyettan norra, SHL respektive NHL (Detroit Red Wings är sämst av de 31 lagen i NHL).

AIK spelar borta mot Modo på fredagskvällen, Toronto Maple Leafs spelar borta mot Colorado Avalanche natten mot söndag svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!