Wennerholm: USA i praktiken utslaget

avMats Wennerholm

TORONTO. World Cup började med en skräll.

Lag Europa slog USA med klara 3-0 och spelade förmodligen bort amerikanarna från slutspelet.

För jag tror aldrig att USA slår Kanada en gång till.

Sportbladets Mats Wennerholm.

USA:s coach John Tortorella var kritiserad redan innan World Cup startade, för att han satsade mer på muskler än fart och finess. Nu stormar det ännu mer.

I natt blev hans USA avklädda av ett Lag Europa som spelade precis som de gjorde i träningsmatchen mot Sverige. Ett tight försvarsspel och snabba spelvändningar.

Jag trodde att Europalaget skulle bli den här turneringens strykpojkar, speciellt som de blev utspelade av det unga nordamerikanska U23-laget i de två första träningsmatcherna (0-4 och 4-7).

Makalös förvandling

Nu har de vänt på de siffrorna och har tvålat dit Sverige och USA med totalt 9-2.

En makalös förvandling av ett lag med spelare från åtta olika nationer.

Och det var succé för kedjan med Marian Gaborik och Sverigebekanda norrmannen Mats Zuccarello och dansken Frans Nielsen.

De låg bakom 1-0, då Zuccarello förlängde en puck i mittzon, lurade två amerikaner och skapade ett två mot ett-läge då Frans Nielsen och Gaborik kom ensamma mot en amerikansk back.

Nielsen levererade en perfekt pass i precis rätt ögonblick och Gaborik hade bara att slå pucken i tom kasse.

Efter det reste sig aldrig USA.

Och superstjärnan Patrick Kane bjöd europalaget på 2-0, då han dribblade som siste man på offensiva blå och tappade pucken. Både Leon Draisaitl och och Nino Niederreiter kom fria.

Det är en stor triumf för coachen Ralph Krueger, som tog ledigt från sitt jobb dom ordförande för Southampton i Premier League för att leda europalaget i World Cup.

Hyllad i Southampton

Efter att ha jobbat med hockey hela sitt liv, bytte han till fotboll i februari 2014 och är hyllad för sitt jobb i Southampton.

Krueger är mest känd för sina tolv år som förbundskapten för Schweiz.

Nu har han två värdefulla poäng mot ett USA i stort sett alla trodde skulle ta sig till semifinal tillsammans med Kanada.

Nu är USA nästan piskade att slå Kanada för att ta sig dit - och det tror jag inte de gör en gång till.

De vann en av två träningsmatcher mot Kanada, då det blev 5-2 i den första. Men i den andra vände kanadensarna på de siffrorna.

Frågan är hur bra Lag Europa är i den här turneringen.

Vinner de en match till är de förmodligen klara för en sensationellt semifinal – och det kan bli mot Sverige. Det skulle jag inte ha något emot. För jag tror inte Sverige förlorar mot det här laget en gång till. Den läxan har de redan lärt sig.