Han värvades – med "Moneyball"-metoder

HOCKEY

Linus Hultström djupanalyserades innan han fick kontrakt med Florida Panthers

De gjorde avancerade statistiska uträkningar.

Sedan beslutade Florida Panthers att Linus Hultström, 23, var rätt spelare för klubben.

Backen värvades – med "Moneyball"-metoder.

– Det är statistik som man inte tänker på vanligtvis, säger Hultström.

Den verklighetsbaserade filmen, Moneyball från 2011, handlar om baseboll-klubben Oakland Athletics som i början av 2000-talet blev bäst i ligan, och hade en rekordlång segersvit, genom att värva billiga spelare till specifika roller med hjälp av avancerade statistiska uträkningar.

Metoden revolutionerade basebollen.

De senaste åren har den också spridit sig till hockeyn.

Linus Hultström är ett konkret exempel.

Djurgårdsbacken öste in poäng förra säsongen och vann backarnas totala poängliga i SHL.

Hultströms fina insatser gick inte obemärkt förbi. NHL-klubbar fick upp ögonen för honom och Florida Panthers valde att djupanalysera backen.

– De har tillsatt nya personer som har koll på avancerad statistik. Jag vet om att Florida har värvat Linus tack vare detta och vad jag vet är det unikt för en free agent-spelare, säger bland andra Hultströms agent, Christian Sjögren.

Studerat matematisk vetenskap

Florida ligger i framkant vad gäller statistiska uträkningar, en form av "Corsi och Fenwick", som det kallas.

NHL-klubben har bland annat ett eget draftsystem och har anställt tre personer som jobbar heltid med spelaranalyser.

Den ansvarige, Brian MacDonald, har själv studerat matematisk vetenskap och forskat i statistik och utvärdering inom idrott, i synnerhet ishockey, och utför nu sina kunskaper i praktiken hos Florida.

Hultströms målfarlighet, och träffsäkerhet, i all ära. Men det NHL-klubben har studerat extra noga är snarare zonstarter, hur spelaren tar sig ut och in i zonen med pucken.

– Det är väldigt intressant statistik som man kanske inte tänker på vanligtvis. Man får det på papper, svart på vitt, säger Hultström själv om den revolutionerade metoden att värva spelare.

– Hockeyn utvecklas både på och utanför isen. Och statistiken bevisar mycket vilken typ av spelare du är. Om du klarar av den spelstilen du har. Men jag har inte grottat ner mig allt för mycket.

"Var stort att skriva på"

Hur gick diskussionen mellan dig och Florida?

– Jag hade det väldigt lugnt. Det var min agent som styrde det mesta. Det var först efter säsongen som jag märkte ett större intresse. Man blev glad över intresset och det var väldigt stort att skriva på kontraktet. Något man drömt om hela livet.

Hur går tankarna inför ditt NHL-äventyr?

– Det ska bli sjukt roligt. Jag har jobbat för det här ända sedan jag var liten.

Vad är målsättningen?

– Självklart vill jag ta en plats i NHL direkt, eller så snabbt som möjligt.

– Men Florida har värvat två nya, riktigt bra backar. Då blir konkurrensen väldigt mycket hårdare. Vi snackar ändå om världens bästa liga. För mig gäller det att jobba ännu hårdare, visa att jag vill vara där. Inställning blir viktig, ha fullt fokus, fortsätter Hultström, som väntas ansluta till Florida under rookiecampen den 9 september.

ARTIKELN HANDLAR OM