Svagt Finland spelade bort segerchansen

HOCKEY

Förlust mot Kanada i Sweden Hockey Games

Några av stjärnorna saknades redan från början.

Andra försvann längs vägen.

På lördagen försvann också Finlands chans att ta hem slutsegern i Sweden Hockey Games.

Foto: Kanadensiskt jubel efter segern mot Finland.

Upphämtningen från 2-5 till 4-5 mot Kanada var inte tillräckligt för att hålla den finländska chansen intakt fram till söndagens avslutande match mot Sverige.

- De gjorde det svårt för oss, konstaterade förbundskapten Hannu Aravirta om de kanadensare som tidigare pressat både Tre Kronor (3-4) och Tjeckien (2-3) till straffar.

Och situationen var tuff redan på förhand för den finländske landslagsbasen.

Inte nog med att han - på grund av ett avtal mellan det finländska förbundet och elitklubbarna - inte får använda en spelare i fler än två landslagsturneringar utöver VM.

Hemma i Finland satt dessutom en skadad Ville Peltonen och kunde inte följa med, och i Stockholm fick både Timråmålvakten Kimmo Kapanen och Luganobacken Petteri Nummelin sättas upp på skadelistan.

Kapanen åkte hem

Nummelin fick känning av en skada i ljumsken, men kan eventuellt spela redan på söndagen mot Sverige. Kapanen lämnade Stockholm sedan han fått ett skott på armbågen under en av landslagets träningar.

- Han kunde inte greppa klubban riktigt, berättar Aravirta.

- Därför åkte han hem, men det var ingen allvarlig skada. Jag tror att han ska kunna spela i elitserien redan på tisdag.

Som ersättare till Kapanen valde Aravirta att ringa in Kärpäts Niklas Bäckström i stället för Fredrik Norrena - Frölundaspelaren som från början var tänkt som tredjemålvakt.

Varför?

- Norrena har inte spelat särskilt mycket i Frölunda den senaste tiden, medan Bäckström fått stå desto mera i ligaspelet. Bäckström har dessutom inte varit med i så många stora turneringar, så vi ville se vad han kunde göra.

Med facit i hand var det inte mycket.

Inte tillräckligt tryck

I den första perioden tvingades den förre AIK-målvakten se tre av åtta skott dundra förbi och in i mål, och i den andra perioden gjorde kanadensarna två mål på bara tre skottförsök.

Finland hämtade sig till den tredje perioden, men då var det för sent.

Anti-Jussi Niemi och Marko Kiprusoff stod för varsin reducering fram till 4-5, men finländarna lyckades aldrig skapa ett tillräckligt tryck för att ta matchen till förlängning.

TT