Hockey

Lägsta straffet för Nicklas Bäckström

Björn Waldebäck och Bäckström.
Björn Waldebäck och Bäckström.

HOCKEY

Nicklas Bäckström missade OS-finalen i ishockey efter att ha lämnat ett positivt dopningsprov.

På torsdagen meddelades det slutliga straffet: en reprimand.

Ishockeyspelaren Nicklas Bäckström klarar sig med en reprimand för det positiva dopningsprov han lämnade under OS i Sotji förra året.

Det framgår av torsdagens gemensamma pressmeddelande från Bäckström, antidopningsbyrån Wada, Internationella olympiska kommittén IOK och Internationella ishockeyförbundet IIHF. I och med överenskommelsen om att det räcker med en tillrättavisning avslutar idrottens skiljedomstol Cas ärendet. En reprimand är det lägsta straff en idrottare kan tilldömas för en dopningsförseelse, enligt Wadas regler.

Bäckström överklagade IOK:s ursprungliga beslut till Cas i april, IIHF friade honom i oktober och Wada överklagade IIHF:s beslut i december. Uppgörelsen innebär att Bäckström drar tillbaka sitt överklagande och alltså medger att han brutit mot antidopningsreglerna.

Det var bara timmar före finalen mot Kanada som Bäckström fick veta att ha testats positivt för pseudoefedrin, som han hade fått i sin via sin allergimedicin. Forwarden stängdes av från spel, men har senare fått ta emot ett OS-silver, vilket han får behålla.

TT

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!