– Många spelare kommer lyfta sig

HOCKEY

Erika Grahm, 24, om att vara en av lagets mest rutinerade: ”I Modo är jag farmor”

Foto: I morgon inleds ishockey-VM på hemmaplan för Erika Grahm och hennes lagkamrater. ”En medalj nu skulle betyda jättemycket”, säger hon.

Ett landslag med kollektivet i fokus och utan så många stjärnor.

Men assisterande lagkaptenen Erika Grahm tror att flera spelare kommer att presentera sig under hemma-VM som startar i morgon.

– Många i svenska folket kommer se spelare som lyfter sig, profiler, säger hon.

Sverige är rankat sexa i världen, men förbundskaptenen Leif Boork har tonat ner förväntningarna på laget inför VM.

Men flera spelare var med i det lag som tappade en 2–0-ledning mot Schweiz i bronsmatchen i OS förra året – något som fungerar som tändvätska.

Låg snittålder

– Självklart finns det revanschlusta. Det var ett jättesnöpligt slut i Sotji, men mästerskapet var samtidigt ett bevis på att vi är ett bra hockeylag och att vi står oss bra. En medalj nu skulle betyda jättemycket, säger Grahm.

Som 24-åring är Modokaptenen en av lagets mest rutinerade spelare. Detta i en sport där snittåldern fortfarande är låg, men som enligt Grahm bubblar rejält.

– Det har hänt jättemycket de senaste tre, fyra åren och jag önskar verk­ligen att jag var tio år yngre, för jag vill vara med på den resan.

Men du är ju inte så gammal?

– I Modo är jag farmor. Men jag ser att jag har de bästa åren framför mig och ser min karriär som något unikt. Det glada Svensson-livet väntar sen, nu ska jag ta vara på varenda sekund.

Något som känns extra lätt i ett hemma-VM.

– Det känns som ”änt­ligen”. Det här har man haft i bakhuvudet hela säsongen, och nu gäller det att njuta. Jag är glad att få vara med om detta, det är inte alla som får det.

”Lättjobbad grupp”

Som assisterande kapten hoppas hon bidra lite extra med sin rutin, men menar samtidigt att alla spelare i laget har ledande roller i sina klubbar och tar bra ansvar själva.

– Det är en väldigt lättjobbad grupp och egent­ligen har vi inte några klara stjärnor. Vi gör jobbet för varandra och alla känner att alla betyder exakt lika mycket.

För årets stora Riks­seriedominant på back­sidan, Emma Eliasson, skulle det bittra uttåget i Sotji förra året bli hennes sista dag i landslagströjan, efter sex VM och tre OS. Men motivationen är till­baka och i onsdags berättade hon för Norrbottens-Kuriren att hon vill satsa igen.

– Jag hade en dialog med Boork, men eftersom jag inte har varit med något under säsongen så kändes det moraliskt fel att hoppa in när det vankas VM, säger hon till tidningen.

Utan Eliasson i truppen finns det inte riktigt någon profil på backsidan. Något Erika Grahm inte ser som ett problem.

– Jag tycker att vi har en bra backuppsättning, även om vi inte har något namn eller så. Det beror egent­ligen mest på att hockeyn är väldigt liten. Många i svenska folket kommer se spelare som lyfter sig, profiler.

Fem största profilerna i svenska VM-laget

Kim Martin Hasson, 29 år, målvakt, Linköping

Landslagets stora profil, med flest landskamper av alla, över 240 stycken. Slog igenom stort i OS 2002, då hon fick fira ett brons som 16-åring, efter att ha tagit 32 av 33 skott i bronsmatchen. Drabbades av en höft­skada i december och missade sedan stora delar av säsongen. I semifinal och final var hon tillbaka i Linköpings kasse, trots smärtor, och tog sitt tredje SM-guld.

Erika Grahm, 24 år, forward, Modo

Assisterande lagkapten som säger vad hon tycker och tänker. Något SVT utnyttjade under slutspelet i Riksserien då hon debuterade som expert i deras finalsändningar. En skridskostark och energirik forward som gör mycket poäng. Släppte förra året boken ”Från för­lamad till olympier”, där hon berättar om en sjukdom hon drabbades av efter sin första VM-turnering, och som gjorde att hon knappt kunde gå.

Jenni Asserholt, 26 år, forward, Linköping

Kaptenen och motorn i laget, med över 200 landskamper. En pådrivare som visar vägen med sitt tuffa spel. 26-åringen funderade på att lägga av efter OS i fjol, men satsar nu mot ett fjärde OS. Drog på sig en lårskada i februari som sades stoppa resten av klubblagssäsongen. Men i den andra semifinalmatchen mot Leksand var hon tillbaka – och ledde sedan Lin­köping till andra raka SM-guldet.

Pernilla Winberg, 26 år, forward, Linköping

Veteranen har spenderat halva livet i landslaget som hon debuterade i redan som 13-åring. Spelar verkligen VM på hemmaplan då hon är född och uppvuxen i Malmö. Vågar göra lite oväntade saker på isen och har ruggig rutin med sina 233 A-landskamper och 76 mål i Damkronorna. Var tvåa i poängligan i Riks­serien i år och kunde dessutom fira sitt första guld med nya laget Linköping.

... och överraskningen:

Hanna Olsson, 16 år, forward, Djurgården

Spännande super­talang. Debutant i sammanhanget och uttagen som 13:e forward, men kan räkna med en hel del speltid och passar i flera konstellationer. Har ett bra målsinne, en bra klubbteknik och redan ett SM-guld med Linköping. Nyligen värvad till Riksserieklara Djurgården, vars hockeygymnasium hon dessutom börjar på till hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM