Juniorkronornas styrkebesked i natt

Kom till spel utan flera nyckelspelare – men vann mot Ryssland

avHans Abrahamsson

Förbundskapten Tomas Montén fick ett skönt besked inför junior-VM.

Trots att flera nyckelspelare vilades blev det seger med 4–2 i nattens träningsmatch mot Ryssland.

– Alltid positivt att spela bra och det tycker jag att vi gjorde, och så fick vi lite utdelning också, säger Montén till Sportbladet.

Förberedelserna inför junior-VM i Vancouver, som inleds på annandagen, är i full gång. I natt spelade Juniorkronorna den första av två träningsmatcher och det var Ryssland som stod för motståndet i Kelowna.

Förbundskapten Tomas Montén ställde upp utan en del tunga namn. Anaheimforwarden Isac Lundeström ansluter i morgon lokal tid och Toronto-backen Timothy Liljegren är skadad. 

Dessutom valde Montén att vila småskadade spelare som Adam Boqvist och Fabian Zetterlund, samt avstängde målvakten Olle Eriksson Ek.

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Montén

– Alla de du nämner, förutom Timothy, ska kunna spela genrepet mot Danmark. När det gäller Timothy är det egentligen inget nytt. Vi ska ha en ny kontakt med Toronto i slutet av veckan, säger Montén.

Skottmässigt var det Juniorkronorna som dominerade de två första perioderna. Svenskarna ledde skotten med 27–13, men ställningen var 2–2.

Ryckte i början av tredje

Ryssland tog ledningen i den första perioden, men Erik Brännström kvitterade i början av mittperioden. Efter halva matchen bytte Sverige målvakt. Samuel Ersson klev av och in kom Adam Åhman.

– Båda målvakterna såg riktigt bra ut, säger Montén.

Direkt efter målvaktsbytet gav Frölundas Samuel Fagemo Sverige ledningen med 2–1 innan det var Rysslands tur att kvittera. 

Men i början av den tredje perioden kom ett svenskt ryck. Först 3–2 genom Emil Bemström, snyggt framspelad av blot 17-årige backen Philip Broberg. Den unge AIK-backen imponerade:

– Han är den ende som inte har spelat J20-hockey på den här nivån men det märktes inte, om jag säger så, säger Montén.

Och strax därefter kunde Linköpingsforwarden Johan Södergran öka på till 4–2 när Ryssland spelade i numerärt överläge.

Då fick Rysslands förbundskapten Bragin nog och tog en timeout.

Avslutade med förlängning

Juniorkronorna var i stället nära att utöka till 5–2 när Rikard Hugg kom fri.

Trots seger efter tre perioder hade lagen bestämt att spela förlängning. Även där var Sverige starkast. Där ”avgjorde” Jacob Olofsson efter snyggt förarbete av Lucas Elvenes.

– Klart det var ett skönt besked. Det är bara tredje dagen vi är här och har slitit hårt med dubbla träningar och tidsomställningen. Nu fick vi en match i högt tempo mot ett bra Ryssland, säger Tomas Montén.

Vad är du mest nöjd med?

– Att vi spelar och skapar så mycket framåt. Att vi inte blir för omständliga utan klarar av att spela med fart på den lilla rinken.

Genrepet mot Danmark spelas natten mot söndag, svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM