Hon låg bakom jätteövergången: ”Haft en dialog hela tiden”

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

avDaniel Sörensen

HOCKEY

Erika Grahms övergång till Brynäs slog ned som en bomb för några dagar sedan.

Nu avslöjar den nya lagkompisen Caroline Markström att hon hade ett litet finger med i övergången – då hon hade en tät kontakt med Grahm och uppdaterade henne om läget i föreningen.

– Det tror jag kommer att betyda jättemycket för Brynäs. För det första är Erika en fantastisk hockeyspelare och person men även en ambassadör och ansikte utåt för damhockeyn i Sverige, säger hon till Hockeysverige.

I tisdags bekräftade Brynäs att klubben värvar en av svensk damhockeys största stjärnor – landslagsspelaren Erika Grahm, 27. Hon har tillbringat hela sin karriär i Modo.

Det stod snabbt klart att Grahm även får en roll som verksamhetsutvecklare för klubbens tjej- och damverksamheten.

– Jag har haft en lång karriär i Modo och tidigare har jag själv haft mest fokus på min spelarkarriär, men nu när jag är lite äldre så känner jag att karriären vid sidan av isen också är viktig. Min dröm är att fortsätta arbeta inom hockeyn så den här lösningen passar mig verkligen perfekt, uttryckte hon sig i ett pressmeddelande.

Flera har lämnat

Värvningen kom efter en turbulent tid för Brynäs damlag, då flera stora stjärnor precis har lämnat laget då de tyckte att klubben inte satsar ordentligt på damlaget.

De som lämnat laget är lagkaptenen Angelica Östlund, Sveriges bästa målvakt Sara Grahn samt landslagskollegan Anna Borgqvist.

Efter kritiken väljer nu klubben att göra en ”nysatsning”, där Grahm får en viktig roll. I en intervju med Hockeysverige berättar den nya lagkompisen (som känner Erika Grahm sedan tidigare) Caroline Markström att hon hade en tät kontakt med Grahm innan kontraktet var påskrivet, och att hon på ett sätt var delaktig i att affären gick i hamn.

– Jo, det var jag. Jag började prata med henne lite grann om Brynäs och då hade även Åke (Liljebjörn, Brynäs tränare) hört av sig. Jag tror att han hade skickat ett sms till henne. Först var även jag väldigt kritisk till Brynäs och visste inte om jag skulle spela kvar eftersom det inte hade varit bra, vilket inte är någon hemlighet, säger hon till sajten.

”Nu händer det något”

– Det här sa jag till Erika, men vi har haft en dialog hela tiden och jag som är på kansliet har märkt att nu händer det verkligen grejer. Styrelsen började tänka helt annorlunda. Nu slutade Anna, Erica och Sara och då började gubbarna inom hockeyn ”oj, nu händer det visst något”, fortsätter hon.

Hon berättar att det var som att styrelsen helt plötsligt insåg att de måste agera.

För en dryg vecka sedan hölls ett möte på klubbens kansli, där både Erika och Caroline – som nyligen förlängt sitt kontrakt – var med. Då kändes övergången plötsligt nära. I tisdags skrev Erika Grahm alltså på för klubben.

Nu fortsätter Brynäs sin ”nysatsning” för att utveckla dam- och tjejverksamheten i klubben. Planen är att det 2021 ska finnas ett hockeygymnasium i regionen, vilket förhoppningsvis kan leda till att flera unga tjejer väljer att satsa på idrotten, och så småningom kan leda Brynäs framåt.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM