Bjurman: Det här är årets hockeymatch

avPer Bjurman

TAMPA. Det var för att få uppleva ögonblick som det här de en gång vigde sina liv åt ishockey.

Så för Alex Ovetjkin, Nicklas Bäckström, Steven Stamkos, Victor Hedman och de andra stjärnorna i Washington och Tampa är det inte bara ära som står på spel i nattens Game 7.

Det handlar om livslånga drömmar och längtan efter triumfer som kan definiera hela karriärer.

Årets match…

Det epitetet avlossade vi redan inför Game 7 mellan Nashville Predators och Winnipeg Jets i förra omgången – med all rätt.

Det var ju ettan och tvåan i grundserietabellen som gjorde upp i en direkt avgörande thriller inför de rusiga fansen i Nashville.

Men det var då det. Sedan dess har insatserna gradvis vuxit sig ännu större – och i Amalie Arena i Tampa i natt är det en konferensfinal som avgörs.

I potten ligger en plats i Stanley Cup-finalen mot Vegas Golden Knights.

Årets hockeymatch

Så tveklöst:

Game 7 mellan Lightning och Capitals är hela Stanley Cup-slutspelets hittills mest hisnande höjdpunkt – och därmed också årets hockeymatch.

Alla kategorier.

Men inte nog med det.

För några av spelarna på isen är det största matchen de någonsin upplevt .

Ta en sådan som ryske superstjärnan Alex Ovetjkin.

Han har uppnått nästan allt en hockeyspelare kan uppnå – utom det allra största som finns. Stanley Cup-finalen. Nu har han 60 effektiva minuter – och kanske lite till – på sig att fullborda sin karriär.

Det går således att påstå att allt ”The Great Eight” gjort - alla matcher han vunnit, alla mål han pangat in, alla skott han avlossat - lett till just det här ögonblicket. 

Skulle sudda ut all smärta

Ungefär likadant är det för Nicklas Bäckström. Han har under elva år i NHL fått se varje säsong sluta i heartbreak och tårar, men en seger inatt skulle effektiva sudda ut minnet av alla bakslag och all smärta.

Det engelska uttrycket ”redemption” har ingen riktigt bra svensk motsvarighet men det är det som bäst täcker in vad en triumf i natt skulle innebära för den sortens veteraner.

Betydelsen för Tampa-spelarna är emellertid inte mindre.

De har också drömt om Stanley Cup-final sedan de var små knattar som låg i pojkrummet och stirrade på idolaffischer av ”Foppa” och Jaromir Jagr - och många av dem förverkligade den redan 2015, när Lightning senast krigade sig genom tre rundor och nådde fram till himlens portar. 

Men då fick de stryk, mot Chicago, och var så säker: Det har inte gått många dagar sedan dess utan att Victor Hedman, Steven Stamkos, Tyler Johnson, Nikita Kutjerov, Ondrej Palat, Ryan Callahan och Anton Strålman tänkt på revansch för den förlusten.

Särskilt Strålman, kanske. Han förlorade även 2014 års final, med New York Rangers. Snacka om ”redemption” om han får chansen att vinna nu…

Något har hänt med Capitals

Så vilka vill allra mest? Vilka är redo att offra allra mest för drömmarna? Vilka vinner?

För ett år sedan hade jag sagt Tampa utan betänketid, för Game 7 har tidigare varit för Capitals vad dagsljus är för vampyrer. Men något har hänt med laget i år, kollektivet har utvecklat en mental hårdhet som helt saknats tidigare – och vi såg i den blixtbelysning så sent som i sjätte matchen. Så den här gången känns det inte alls otänkbart att de faktiskt gör det omöjliga.

Samtidigt är Bolts exceptionellt slipade i såna här situationer. De har erfarenheten, de vet exakt som krävs och de har en fantastisk förmåga att ta fram sin allra bästa hockey när de har liemannen flåsande i nacken.

Så jag vägrar tippa.

Bara ett är säkert:

Extremt mycket står på spel i årets match. 

ARTIKELN HANDLAR OM