Tampa Bay klart för semifinal i Stanley Cup

avPer Bjurman

HOCKEY

PITTSBURGH. Tampa Bay Lightning är tillbaka i Stanley Cup-slutspelets konferensfinal – för tredje gången på fyra säsonger.

De lyckades stänga serien mot Boston Bruins med en fjärde raka triumf hemma i Amalie Arena under söndagskvällen.

– Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit. Nu ska det bli fantastiskt roligt att möta antingen Washington eller Pittsburgh. Det är sådana matcher man vill spela, säger Victor Hedman till Sportbladet efter den avslutande 3-1-segern.

Många tvivlade på Tampa inför andra Stanley Cup-omgången. Sa att Boston Bruins var för bra och Bolts själva för vingliga mentalt.

Och första matchen gav skeptikerna vatten på kvarn, för den vann B’s med 6-2 – i Tampa.

Foto: Mike Ehrmann / GETTY IMAGES

”Väldigt starkt”

Men sedan kavlade stjärnorna från västra Florida upp ärmarna, kvitterade i match nummer två, följde upp med två riktiga karaktärssegrar i Boston och avslutade hela serien med en ny hemmatriumf under söndagen – säkrad när Anton Strålman satte 3-1 i tom kasse, från egen zon, i slutminuterna.

– Ja, det är väldigt starkt att vinna fyra raka mot ett så otroligt bra lag som Boston, säger Victor Hedman när vi når honom efter slutsignalen som signalerade starten på årets fest i centrala Tampa.

– Men de senaste matcherna har vi verkligen spelat bra, i synnerhet defensivt. Jag tror inte de gjorde ett mål fem-mot-fem efter andra matchen. Det säger en hel del.

Capitals eller Penguins

Tampa visade också otvetydiga prov på just den karaktär och mentala hårdhet som somliga på förhand ifrågasatte om de verkligen hade – inte minst i slutet av den sista matchen, när rivalerna från norr tryckte på som besatta.

– Det var ju inte så kul när vi hamnade i numerärt underläge med fyra minuter kvar, men i sådana lägen är man beredd att göra vad som helst för att freda målet och det gjorde alla , fortsätter ”Vigge”.

– Jag är verkligen stolt över vad vi åstadkommit och hur vi gjort det.

Nu väntar alltså ny konferensfinal – mot antingen Washington Capitals eller Pittsburgh Penguins.

Victor och de flesta av hans lagkamrater vet mycket väl vad som  väntar. Det är tredje gången på de senaste fyra säsongerna de gått så lång (2015 slog de ut New York Rangers och gick till final, året därpå blev de själva utslagna av just Pittsburgh).

– Det kommer bli extremt tufft oavsett vilka vi får möta, men jag ser verkligen fram emot det. Det är sådana här matcher man vill spela, säger den svenske Norris Trophy-kandidaten.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM