Vilket lag blir nästa offer?

avAnders Carlsson

HOCKEY

Anders Carlsson i ny krönika: Hetsjakten på en plats i elitserien måste stoppas

Satt och funderade varför vi har en elitserie där vi funderar mer på botten av tabellen än på toppen?

Borde vi inte göra tvärtom ?

Eller är det den svenska mentaliteten som är så?

Läste om att Nordic Trophy vill ha med Malmö (om de nu överlever...) och norska Vålerengen till nästa säsong, vilket jag kan förstå – marknaden styr det mesta.

Men vad jag inte kan förstå är att SHL (Svenska HockeyLigan), som har ett antal medlemslag som blöder ekonomiskt, kan ha råd att ha Sveriges största mjölkko Leksands IF kvar i allsvenskan.

Ta kommandot för er egen liga och handplocka de lag som har ekonomi och organisation för att spela där – och se till att medlemmarna inte går under på grund av hetsjakten av att inte åka ur elitserien.

Ett tips till: inför lönetak i ligan.

Gör man det tvingar man fram lagen till att ha bättre scouting av spelarna man ska signa.

Jodå, klubbarna kommer fortfarande att göra några misstag – det är ju människor av kött och blod vi har att göra med – men riskerna kommer minimeras och i långa loppet tror jag klubbarna undviker att betala för höga löner till marginalspelarna.

När man läser att Henrik Zetterberg ska signa ett otroligt kontrakt med Detroit blir jag som svensk mycket glad för hans skull.

En spelare som ”Zäta” underlättar för andra svenskar I NHL att lyckas och få fina kontrakt.

Det återstår bara några dagar innan fönstret för övergångar stänger och jakten på att signa nya spelare för att bredda och spetsa till sina trupper kommer pågå in i det sista.

Skellefteå AIK signar upp Atvars Tribuncovs och förstärker därmed backsidan rejält. Tribuntsov gjorde ett bra jobb både i Mora och i Modo och vet hur den svenska hockeyn fungerar.

Rögle signar Pavel Rosa, som har haft en kort sejour i Timrå IK – en kille som vet var målet är och han kan säkert hjälpa Rögle dom sista månaderna.

Leksand, i allsvenskan, signade Antti Jussi Niemi för att stärka upp defensiven, vilket är précis vad de behöver. LIF har powerplay-spelare, men har saknat rutin och tuffhet där bak.

Det kommer Neimi att bidra med. Skulle jag vara ledare i SSK, som får möta Leksand i kvalserien, skulle jag vara riktigt orolig just nu...

Bengt-Åke Gustafsson har plockat ut sin trupp till LG Hockey Games och – äntligen – ser svenska truppen starkare ut än den gjort tidigare den här säsongen.

Backsidan ser riktigt bra ut med rutin och styrka och en ung fräsch Viktor Hedman som kan få sitt stora genombrott om han sätts vid sidan om Marcus Ragnarsson eller Kenny Jönsson.

Målvaktsidan ser också stabil ut.

Det ska bli kul att se Sverige – och vore jag hockeyfantast skulle jag också passa på att se Tjeckien.

Jaromir Jagr, en av världens bästa genom tiderna, kommer ju. Det kanske är sista gången vi får se honom live i Sverige.

Dagens stora hockeysnackis? Malmö, förstås.

Det är tragiskt att se att en klubb som Malmö håller på att gå i konkurs i jakten på en elitserieplats.

Osökt fråga:

Vad händer om inte Leksands IF går upp i år? Är de nästa offer innan svensk hockey vaknar?

Eller SSK (med sju SM-guld) eller Djurgården (14 guld) – vad händer om de åker ur?

Vi måste se till så att det inte händer igen, det finns människor i klubbarna som lider enormt mycket och som gjort det under väldigt lång tid.

Jag vet hur svårstyrt det är i svensk hockey, men vissa lag i allsvenskan kan aldrig gå upp i elitserien – och det har varit den tunga frågan om 14 lag i fler år nu.

Vad händer om “fel” lag går upp?