Finland gjorde som Danmark

HOCKEY

Slovakiens målvakt knäckt – igen

Finland gjorde som Danmark – knäckte Slovakiens målvakt Peter Budaj och vann.

Segersiffrorna stannade dock ”bara” vid 5–2 efter två mål av Jussi Jokinen.

Nu väntar gruppfinal mot Ryssland för vårt östra grannland.

Finland inledde VM uselt och hade vid förlust mot USA i sista gruppspelsmatchen tvingats spela i nedflyttningsgruppen för att hänga kvar i A-VM.

Men Finland vann måstematchen och därefter har allt lossnat. 2–0 mot Vitryssland följdes i dag upp med 5–2 mot Slovakien, som i förra matchen föll med hela 6–0 mot Danmark.

Tre snabba mål

Efter en mållös förstaperiod målexploderade Finland i mittakten och gick fram till en 3–0-ledning på fyra minuter.

Petri Kontiola la in 1–0 köksvägen, Petteri Nummelin pangade in 2–0 och Jussi Jokinen satte 3–0 på ett friläge efter ett vackert långpass från Nummelin.

Slovakien – som för andra matchen i rad bytte ut målvakten Peter Budaj mot Rastislav Stana – rivstartade i tredje och reducerade efter 1.58 genom Tomas Tatar. Kort därefter fick Ivan Ciernik öppet mål när Finlands målvakt Pekka Rinne var överspelad.

Gruppfinal

Men storspelande Rinne fick ut en arm och svarade för en helt otrolig räddning.

Jussi Jokinen ökade på till 4–2, Vladimir Mihalik reducerade med ett skott i nättaket, men Juhamatti Aaltonen la in 5–2 för Finland i tom bur.

Finland ligger nu tvåa i sin grupp och spelar i morgon gruppfinal mot Ryssland. Slovakiens enda chans till en kvartsfinalplats är seger mot Tyskland i sista gruppmatchen. I och med Slovakiens förlust är Danmark också klart för kvartsfinal för första gången någonsin.