Chicago fram till 3–0 i matcher

HOCKEY

Hjalmarsson nära drömmen: Jag har världens bästa jobb

Foto: Dustin Byfuglien har just avgjort på övertid framför näsan på Douglas Murray.

CHICAGO. Nu står 22-årige smålänningen Niklas Hjalmarsson med ena foten i Stanley Cup-finalen.

Hans Chicago vann även nattens drama, i sudden death, och har nu ett till synes ointagligt 3-0-överläge i serien mot San Jose.

– Men vi tänker absolut inte så långt. Det är den stora skillnaden mot ifjol. Då var vi överlyckliga varje gång vi vann. Nu är vi glada en kort stund. Sedan börjar vi omedelbart ladda för nästa match, säger Niklas när Sportbladet möter honom i United Center efter 3-2-segern.

Foto: Niklas Hjalmarsson håller undan för Dany Heatley.

Det är så det brukar låta.

Ingen vill någonsin ge ett för självsäkert intryck och ta ut några triumfer i förskott.

Löjeväckande

Men tanken att ett Chicago som börjat spela sin allra bästa hockey – och det är VÄLDIGT bra hockey, det – ska förlora fyra matcher i rad känns bara löjeväckande.

Niklas Hjalmarsson vill dock inte höra talas om någon Stanley Cup-final när vi träffar honom i omklädningsrummet i kokande United Center en kvart efter att av slutspelsmaskinen Dustin Byfuglien – dryga tolva minuter in övertidsperioden – smackat in pucken som ger laget slagläge i den fjärde matchen på lördag.

– Nej, prata inte om det. Det tänker vi inte alls på här, säger han och trycker upp en prilla Ettan under läppen.

”Var lite nöjda förra året”

– Och det är nog den avgörande skillnaden mellan det här laget och det som åkte ut mot Detroit förra året. Då var vi lite nöjda med att ha gått långt och blev överlyckliga varje gång vi vann. En sån här kväll är vi glada en stund på isen. Men när vi kommer in i det här omklädningsrummet har vi redan börjat ladda för nästa match. Det känns tydligt på alla.

Unge ”Yellbear”, ursprungligen från Eksjö, kan dock inte förneka att det känns rätt bra att vinna en så viktig konferensfinal i sudden death – inför 22 000 vild

– Nej, det går inte riktigt att förklara vad som händer med en när pucken går in. Det är bara så otroligt skönt. Och det är fantastiskt att vi för en gångs skull vinner här hemma och visar våra underbara fans hur det ser ut när vi spelar riktigt bra.

Gastkramande

Nervös var Hjalmarsson, sin ålder till trots, aldrig under den gastkramande övertidsperioden.

– Nej, tvärtom. Det är såna gånger det är som allra roligast att spela hockey. Det har jag tyckt ända sedan jag var liten, förklarar han och fortsätter:

– Det är överhuvudtaget väldigt tydligt att jag har världens bästa jobb just nu. Matcherna mellan de här två lagen håller otroligt hög klass och det är fruktansvärt roligt att få vara med och mäta sig i såna sammanhang.

Att han själv får ägna avsevärd energi åt att döda utvisningar, igår till exempel ett långt tre-mot-fem-läge, förtar tar inget av Niklas glädje.

– Jag älskar att spela i numerära underlägen och. Det är det jag är här för, det är det jag vill bidra med, säger han.

Vill inte veta

Det kommer han, med all sannolikhet, att få fortsätta göra mot antigen Philadelphia eller Montreal långt in i juni.

Men säg inget om det ännu, den förträfflige backen från Eksjö vill inte veta...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL