Mårts nobbar supertalangen

HOCKEY

Förbundskaptenen om Åberg: ”Är inte aktuell”

En av elitseriens hetaste spelare.

Men supertalangen Pontus Åberg, 17, nobbas av Pär Mårts.

– Han är inte aktuell för de första turneringarna. Det är bättre att han förbereder sig inför junior-VM, säger Tre Kronors förbundskapten.

Foto: FÅR STANNA HEMMA Pontus Åberg nobbas av Pär Mårts och får stanna hemma när Karjala Cup och Channel One Cup avgörs.

Från i stort sett ingenstans har Pontus Åberg kommit fram och varit en av elitseriens hetaste spelare.

I går hade tränaren Hardy Nilsson placerat höstens stjärnskott i en tilltänkt förstakedja kedja med stjärnorna Marcus Nilson och Kristofer Ottosson.

Åberg tackade för förtroendet och visade vägen när Djurgården körde över Linköping med klara 4–1.

Inga juniorer i truppen

Först sköt han 1–0 bakom en skymd Fredrik Norrena och sedan spelade han elegant fram Marcus Nilson till 2–0.

– Egentligen var det tänkt som ett skott, men blev det en perfekt passning i stället, säger djurgårdstalangen.

Nu toppar Åberg, som fyller 18 år i slutet av den här månaden, Djurgårdens interna poängliga och är dessutom den junior i elitserien som har gjort flest poäng.

Och Pär Mårts är imponerad av Åbergs framfart:

– Han är otroligt mogen och bra för att vara en så ung kille. Han utmanar på ett härligt sätt och tar initiativ, och det är kul att se att han även har spelsinne.

Men när Pär Mårts tar ut säsongens två första landslagstrupper, till Karjala Cup och Channel One Cup, är Åberg diskvalificerad:

– Ja, vi kommer inte att ta ut några juniorer i de första trupperna. Åberg ska få förbereda sig på bästa sätt inför junior-VM, om han tar plats där. JVM är just nu viktigare för Sverige än stora VM, som avgörs först i maj, säger Mårts.

”JVM är ett mål”

– Klart att det är en dröm att någon gång få chansen i Tre Kronor, men jag har definitivt inte förväntat mig att vara aktuell den här säsongen, säger Åberg.

Junior-VM inleds på annandagen och i Roger Rönnbergs trupp lär djurgårdsforwarden vara självskriven.

– JVM är ett mål, men det inget jag tänker på just nu. Jag vill bara göra så bra i från mig i klubblaget som möjligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM