Axelsson mognade – tack vare heta stolen

HOCKEY

Så har han utvecklats med hjälp av lagkamraterna

Foto: Dick Axelsson (i mitten) har bättre fokus under matcherna i år än tidigare.

KARLSTAD. Dick Axelsson, 23, är en av de största måltavlorna i årets SM-finalserie.

Den här säsongen har han mognat och fått ordning på sig själv – mycket tack vare ”Heta stolen”-metoden.

– Det är utvecklande att få höra vad ens lagkamrater tycker om en, säger han.

Dick Axelsson var den smått struliga jättetalangen som nu blommat ut till en fullfjädrad stjärnforward i elitserien. I år har han tagit gigantiska steg i den personlig utvecklingen och mognat rejält.

Under uppbyggnadsfasen av FBK valde tränaren Tommy Samuelsson att ta till ”Heta stolen”-metoden. En spelare sattes i mitten av omklädningsrummet och inför halva laget fick spelaren ta del av positiv och negativ kritik från lagkamraterna. Och med facit i hand har övningen slagit väl ut, särskilt i Axelssons fall.

”Intressant övning”

– Det var bra att man fick höra vad de andra tyckte. Det är utvecklande även om det mesta man fick höra var sånt man visste om. Sedan tidigare vet jag att jag ska hålla fokus på mitt spel, inte på det som händer runt omkring, säger Axelsson.

Var det jobbigt att få höra vad alla tycker om en?

– Nja, det var inte så farligt. Vi känner varandra så pass bra i det här laget och det gäller att kunna ha högt i tak och säga det man tycker. De negativa grejerna jag fick höra visste jag om. Men jag tror alla i laget tog åt sig av den negativa kritiken – alla vill ju bli bättre hockeyspelare. Det var en riktigt intressant övning och jag har aldrig gjort den tidigare.

Axelsson, precis som övriga FBK-spelare, har ”Heta stolen”-noteringarna nära till hands i omklädningsrummet, och sneglar på de titt som tätt.

– Ibland kan man ta till såna här metoder, det är inget konstigt. Alla i laget var jättepositiva till detta och ofta var det klockren kritik som spelarna fick höra. Lapparna de fick efter ”Heta stolen” är ett verktyg de kan ha med sig i framtiden, säger tränaren Tommy Samuelsson.

”Mognat enormt”

Vad ville ni uppnå med den här övningen?

– Det kan vara nyttigt att veta vad andra tycker om en. Det är bra att få vetskap om ens egen självbild stämmer överens med den bild lagkamraterna har.

Om Axelssons personliga utveckling säger Samuelsson:

– Han har mognat enormt mycket och har gjort en fantastisk säsong. Han har verkligen tagit ett jättekliv i fokuseringen och ansvarstagandet, säger han och lägger snabbt till:

– Dick är en av de bästa i elitserien. Hans högsta-nivå är ruggigt hög. Han har verkligen en dimension mer i spelet än alla andra.

ARTIKELN HANDLAR OM