Lista: Tio största domarprofilerna

HOCKEY

1. Börje Johansson

En given etta på den här listan. Inte bara för att han vann Guldpipan 1990-92, utan kanske främst för att han var den som fick Foppa att gå bananas efter Modos finalförlust mot Malmö 1994. Börje var inte bra i den finalserien, det ska medges, men annars var han säkerheten själv.

2. Wolmer Edqvist

Under min tid på Värmlands Folkblad lät jag division 1-spelarna ta heder och ära av den gode Wolmer i spalterna. I dag skäms jag för det. Wolmer räddade för drygt ett år sedan livet på Örebrospelaren Niklas Lihagen och blev en hjälte långt utanför hockeyrinken.

3. Robert Lahti

Lahti vann sällan några popularitetspoäng och 2007 sa Luleås dåvarande sportchef Hans Chrunak att man borde åka fram och hosta på Lahti så att han blir sjuk och dör. Lahti stod pall för påhoppet och när han slutade 2009 kunde han se tillbaka på 18 år som elitseriedomare.

4. Dag Olsson

”Daggen” dömde OS- VM- och Canada Cup-final, men blev efter karriären orättvist hånad för att han ställde upp som domare i Gladiatorerna. Fasen, ska han bli hånad för något är det väl för att han 2001 föreslog Challe Berglund som ”enväldig disciplindomare”.

5. Ulf Rådbjer

Tumbasnubben med den sköna dialekten har en förmåga att tugga med spelarna som få andra besitter. 1997-2003 vann han inte så oväntat Guld-pipan sju säsonger i rad.

6. Thomas Andersson

”Kuben” var den som retade Modo-lägret till vansinne 1998. Per Bäckman var arg, Magnus Wernblom var ännu argare, men argast av dem alla var Jan-Axel Alavaara, som tyckte att det var en god idé att tackla domaren. ”Kuben” reste sig och dömer än i dag. Starkt!

7. Christer Lärking

Googla Christer Lärking och du får upp så många oförskämdheter att man blir illamående. Okej, Lärking är fortfarande en källa till irritation, men på den tiden domare inte var förbjudna att prata för Hockeyligan flydde aldrig Lärking från kritik. Det ska han ha respekt för.

8. Peter Andersson

Den nuvarande domarbasen vann märkligt nog aldrig Guldpipan. Kanske hyllar jag Andersson lite väl mycket för att han är från Skoghall. Men i min mening har Andersson alltid stått för stabilitet.

9. Marcus Vinnerborg

Den trevlige smålänningen, av elaka tungor kallad ”Vimseborg”, har vunnit Guldpipan de tre senaste säsongerna. I november förra året blev han historisk som den förste europeiske domaren som dömer i NHL.

10. Sven-Erik Sold

Jag ska vara helt ärlig, jag minns inte Sold speciellt bra, mer än att man alltid var lite förbannad när man traskade hem från ishallen. Sold var lätt att skylla på vid en förlust. I dag inser jag att det inte var hans fel.

ARTIKELN HANDLAR OM