SHL Svenska hockeyligan

Expertens kritik mot Luleå: ”Helt åt helvete”

avSimon Norberg, Johan Håkansson

Einar Emanuelsson åkte på huvudtackling av Daniel Rahimi i torsdags och fick hjälpas av isen – till synes groggy.

Mindre än 48 timmar sedan finns Luleå-forwarden på isen igen och låg bakom segern mot Linköping.

– Det finns ingen chans i hela helvetet att han ska spela idag, säger Sanny Lindström i C More.

– Mer oroliga kring hans nacke. De har gjort en ordentlig genomgång med den och kommit fram till att han är okej att spela, låter Luleås svar.

Det var i torsdagens match när Luleå mötte Växjö på bortaplan som Einar Emanuelsson blev tacklad av Daniel Rahimi och föll till isen till synes helt borta och utan chans att ta emot sig.

Luleåforwarden hjälptes av isen och såg ordentligt groggy ut.

Smällen från Rahimi renderade i ett matchstraff och i efterhand blev backen avstängd i fem matcher med böter på 48 300 kronor.

Mindre än 48 timmar senare står Einar Emanuelsson på isen igen när Luleå besegrade Linköping på hemmaplan.

20-åringen hade ett mål och en assist i matchen när Luleå vände 0–2 till 3–2 och vann, men han var också den som bjöd gästerna på ett av målen.

– Det jag kände efteråt var att det var stelt i nacken. Men det släppte redan till morgonen efter. Det var obehagligt just när det hände, men jag har valt att inte kolla på den, säger Emanuelsson till Sportbladet

Hur har du mått?
Hade jag haft några känningar hade jag självklart inte spelat idag. Jag träffade läkare och sjukgymnaster så fort jag kom till Luleå. Gjorde balanstester, testade att höja pulsen på cykel. Var med på morgonvärmningen och allt kändes bra. Jag litar på läkarteamet.

Ifrågasätter klubben

Cmores expert, Sanny Lindström, var däremot helt vansinnig över att Luleåforwarden kom till spel.

– För att tala klarspråk så är det helt åt helvete att Einar Emanuelsson får beträda isen här idag. Han ska självklart inte spela den här matchen. Som Petter (Rönnqvist) säger att man inte kommit längre med hjärnskakningar gör mig otroligt besviken och förbannad när jag ser det här. Jag var själv tvungen att sluta på grund av hjärnskakning, jag vet att man biter ihop. Man talar inte alltid sanning. Det finns ingen chans i hela helvetet att Einar Emanuelsson ska spela idag.

Luleås svar

När Sportbladet sökte läkare i Luleå för kommentar kom svaret att ingen läkare fick uttala sig. Men efter matchen lämnade general manager Stefan Nilsson en kommentar.

– Vi har ju ett medicinskt team som gjort bedömningen att han är spelklar och vi måste lita på deras kompetens till hundra procent. Vi vet att de gjort en grundlig genomgång med Einar och kommit fram till att han inte har någon hjärnskakning. Mer oroliga kring hans nacke. De har gjort en ordentlig genomgång med den och kommit fram till att han är okej att spela.

Hur är eran syn på hjärnskakningar?

– Vi har alltid tagit hjärnskakningar på stort allvar och inte tagit några risker och det har vi inte gjort i det här fallet heller. Det är speciellt med hjärnskakningar och man måste vara försiktig i de fall det blivit smällar mot huvudet, men åter igen – jag litar på det medicinska teamet och det finns ingen anledning att göra en annan bedömning.

Foto: C MORE OCH BILDBYRÅN