Lockout – en VM-mardröm

HOCKEY

Försenad säsong skulle innebära ett mästerskap utan NHL-stjärnor

Foto: Ovisst på jobbfronten De svenska NHL-proffsen förbereder sig för säsongen – trots att de inte vet när, eller om, den startar. Från vänster: Johnny Oduya, Douglas Murray, Alexander Urbom och Nicklas Lindberg.

NHL-lockouten kan bli en mardröm för ishockey-VM i Sverige i vår.

Mästerskapet kan spelas helt utan NHL-proffs vid ett förskjutet NHL-schema.

– Det är bättre för oss om NHL-säsongen blir precis som brukligt, säger Christer Englund, förbundsordförande för Ishockeyförbundet.

Sportbladet var i går på NHL-proffsens träning i Huddinge.

Och efter träningen var det enbart negativa signaler från proffsen om den kommande säsongen.

– Det ser mörkt ut. Vi står en bit ifrån varandra och jag är mer pessimistisk nu än tidigare, säger Detroit-spelaren Niklas Kronwall, som står förhandlingarna nära.

Försenad säsong

Det troliga scenariot är att det blir en lockout, med start 15 september, och att NHL-säsongen inte startar i tid. Säsongen kan dock starta igen i december–­januari och att spelschemat förskjuts framåt, precis så som var fallet 1994–1995. Då spelade NHL in i maj, för första gången någonsin, till skillnad från en vanlig säsong som slutar i mitten av april.

Och VM 1995 spelades utan några stjärnor och inte ett enda NHL-proffs ingick i Tre Kronor. Smått anmärkningsvärt.

En mardröm för VM-­organisationen som i dag brottats med svårigheter att lyfta arrangemanget med tanke på publikfiaskot från Globen i våras.

Lågt publikintresse

Ett VM utan NHL-­stjärnor kan liknas vid ett Sweden Hockey Games med ett marknadsvärde och publikintresse på en nivå under ett normalt VM.

– Sett från flera perspektiv är det bättre att NHL kör sin säsong som vanligt. Dels blir det ingen oro på spelarmarknaden och sedan kan vi få proffsen till VM, som vanligt, säger Christer Englund, som inte vill spekulera i hur attraktivt ett VM utan proffs skulle vara.

– Det är lite tidigt att prata om det. Vi tror på ett roligt VM och vi har redan tagit några beslut som kan bidra till en folkfest. Bland annat ska vi ha familje­matcher och man ska kunna köpa biljetter till enskilda matcher, säger Christer Englund.

Några av NHL-proffsen som var med i VM 2012

Evgeni Malkin

Daniel Alfredsson

John Tavares

Johan Franzén

Patrick Sharp

Erik Karlsson

Henrik Zetterberg

Alexander Semin

Pavel Datsyuk

Ryan Getzlaf

Duncan Keith

Niklas Kronwall

 Corey Perry

Dion Phaneuf

ARTIKELN HANDLAR OM