”Jag ska stämma alla svartfötter”

HOCKEY

Växjös vd rasande: Ska köra ner det i halsen på dem

Foto: BILDBYRÅN OCH MAGNUS LIAM KARLSSON
Anders Öman riktar knivskarp kritik mot Brynäs, Frölunda och Modo.

Brynäs släpper Cody Franson, 25, till NHL.

Nu rasar Växjös vd, dömer ut Brynäs, Modo samt Frölunda och hotar att lämna hockeyn.

– Jag ska köra ner det i halsen på dem. Jag ska stämma dem. Så får vi se hur kul det är att hålla på och leka, säger Anders Öman till Sportbladet.

När Brynäs gjorde klart med Cody Franson i oktober sades det att kontraktet var skrivet över hela säsongen och därmed inte bröt mot ligans överenskommelse om att inte tillåta korttidskontrakt. Men på söndagen meddelade klubben att NHL-stjärnan trots det lämnar när lockouten nu är över sedan han köpt sig loss från kontraktet.

”Det är bedrägeri”

Nu rasar Växjös vd Anders Öman mot affären.

– Jag är besviken på alla svartfötterna som inte har någon heder i kroppen. Det finns klubbar och klubbdirektörer som jobbar dygnet runt för att få ihop verksamheten och utveckla svensk ishockey. Idrott bygger på etik och moral och ligan påstås stå för professionalism och ska vara ett föredöme för svensk hockey. Sedan finns det tre klubbar som beter sig som clowner. Ett styrelsebeslut fattades enhälligt och ingen gjorde några reservationer gentemot det. Där var det sagt att vi inte ska ta in några NHL-spelare eller spelare på korttidskontrakt som ska lämna för NHL. Det var sagt och ingen sa ett ord innan tre klubbar plötsligt skiter fullständigt i vad vi kommit överens om. Det finns ingen heder och moral. Jag ägnar mitt liv åt att jobba med det här och det här är det värsta jag varit med om. Det är värre än dagis, säger Anders Öman till Sportbladet.

Vilka klubbar pratar du om då?

– Brynäs, Modo och Frölunda.

Öman menar att Franson hela tiden haft en utköpsklausul i kontraktet med Brynäs för att på så sätt kunna lämna så fort NHL kom igång igen.

– Vi visste redan när det avtalet skrevs att han inte skulle stanna. Det visste alla. Deras ordförande och klubbdirektör sa något annat men hela jävla Hockeysverige visste för fan. Det är bara bedrägeri. Jag blir så förbannad. Men det är bra. Då vet vi vilka klubbar som har etik och moral och raka ryggar. De där står inte för ett skit. Inte ett skit. Men de ska ändå vara med och dela på alla TV-pengar och framstå som duktiga. Det är en stor jävla besvikelse.

Vad tror du Brynäs fick av Franson?

– De fick väl sju spänn eller något. Eller till och med noll. Det är en bluff alltihop. De har inte fått några pengar för honom. Det är bullshit. Det får inte gå till på det här viset. För andra klubbar som är på slutspelsplats spelar det ingen roll men för Rögle, Timrå, AIK och oss... Det är så själviskt. Så egoistiskt.

”Jag skiter i det här”

Anders Öhman säger att han nu funderar på att lämna ishockeyn.

– Vad fan ska man hålla på med detta för? Jag jobbar tolv timmar om dagen och så gör några andra precis hur de vill. Vad är det för regelverk som ska gälla? Man borde ta chansen nu och göra om regelverket för hela hockeyligan så det blir lite tydlighet. Man kan inte sälja Sibylla-korv på McDonalds. Det är bedrägeri.

Hur allvarlig är du med att du kan sluta?

– Jag vill inte ägna mer tid åt det här längre. Jag skiter i det här. Jag har inte sagt upp mig men jag vill inte längre. Jag tycker det är så jävla dåligt helt enkelt. Varför ska jag hålla på med det här?

Kommer du att säga upp dig?

– Nej, jag ska köra ner det här i halsen på dem. Jag ska stämma dem istället. Ta dem till rätten. Så får vi se hur kul det är att hålla på och leka. Det måste vara någon jävla ordning. Det är precis som en lekskola.

FOTNOT: Frölunda använde under serien NHL-spelarna Matt Duchene  och Viktor Stålberg, Modo har i höst spelat Alexander Steen. Enda skillnaden mot Cody Franson var att de, till skillnad mot Franson, hade kontrakt med klubbar i NHL.

Sportbladet har sökt Brynäs ordförande Bo Byland, klubbdirektören Hans-Göran Karlsson och sportchefen Michael Sundlöv utan resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM