”Nu förstår jag hur mycket ni betydde”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Foto: Per Bjurman

DETROIT. De blir lite spelsugna när de står lutade över sargen, det kan de inte förneka.

Men mest är Nicklas Lidström och Tomas Holmström nöjda över att få gå och mysa i Joe Louis Arena medan gamla lagkamrater och tränare svettas på isen.

– Ingen skriker åt mig och jag har inte ont i kroppen. Så det finns inget att klaga på, säger ”Homer” till Sportbladet just som coachen Mike Babcock kommer förbi och berättar hur mycket han saknar sina gamla svenskar...

Ja, Detroit har riktigt finbesök just nu.

Nicklas Lidström är i stan för första gången sedan han gick i pension – och givetvis ”hänger” han med sin gamla radarpartner, den likaledes pensionerade Tomas Holmström, som fortfarande bor kvar i Michigan.

– Ja, allt är som vanligt. Jag fick skjuts av ”Homer” in till stan och jag har förstås fått betala för kaffet åt båda två, säger ”Lidas” när Sportbladet möter herrarna  i korridoren utanför det omklädningsrum som i flera decennier var deras arbetsplats.

Duon  såg matchen mot St. Louis tidigare i veckan ihop och förärades då en rungande standing ovation av sina gamla fans.

– Det var nog mest för ”Lidas”. Eller om det var någon precis bakom oss. Nejdå, det var såklart roligt att vara med om det, skrattar Holmström.

Lidas sugen

Nu har de precis stått i båset och sett de forna lagkamraterna träna och nej – det går inte att förneka:

– Visst, lite sugen på att spela blir man ju när man är i den här miljön igen, erkänner Nicklas.,

Men sorry, Detroit-fans,  någon comeback är inte aktuell.

– Nej, jag är fortfarande nöjd med mitt beslut och hela familjen trivs hemma i Sverige, fast det är februari och bara snöar hela tiden, fortsätter den sjufaldige Norris Trophy-vinnaren.

– Det har varit en viss omställning såklart, framförallt är det lite konstigt att inte längre ha det inrutade livet som hockeyspelare. Man får plötsligt en massa fritid. Men det

”Homer” är inne på samma linje.

– Ingen skriker åt mig och jag har inte ont i kroppen. Så det finns inget att klaga på, konstaterar han.

Hyllas av gamle tränaren

Just då kommer den som skrikit mest de senaste åren – coachen Mike Babcock – förbi och han blir alldeles till sig.

– Jag älskar er mer än när ni spelade, för nu förstår jag hur mycket ni betydde. Vårt fucking powerplay...jag kan inte få någon att göra det ni gjorde. Fan, ”Homer”, om jag vet förstått bättre hade jag kanske uppskattat dig lite mer, ryar han glatt, omedveten om att det är en svensk murvel som står intill...

Sedan följer en strid ström av gamla kompisar, materialare, läkare, spelare och allsköns figurer som vill ta i hand och byta några ord.

Flera frågar om inte det gamla radarparet ändå ska ta och snöra på sig grillorna igen.

Men Nicklas Lidström och Tomas Holmström är numer nöjda med att bara gå omkring och vara mysgubbar.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN