Beviljas dispens igen – slår tillbaka mot konspirationsteorier

Av: Linus Norberg

Publicerad:
Moras hemmaarena Smidjegrav arena, tidigare Jalas arena.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Moras hemmaarena Smidjegrav arena, tidigare Jalas arena.


Mora beviljas dispens för arenan – för andra året i rad.

Då slår förbundets tävlingschef, Olof Östblom, tillbaka mot konspirationsteorierna om att hans föregångare, Mikael Lundström – nu i Mora IK:s styrelse – är inblandad i beslutet.

– Han har varit helt utanför det här, säger Östblom.

I dag skickade Svenska hockeyförbundet ut ett pressmeddelande om att Licensnämnden för SHL, hockeyallsvenskan och SDHL har avslutat sin prövning om elitlicens för nästkommande säsong.

Fyra klubbar, AIK, Västerås, Pantern och Karlskrona, uppfyller inte kapitalkraven på 1,5 miljoner kronor – men beviljas dispens.

Dispensen kan dock endast erhållas vid ett tillfälle under en femårsperiod och till säsongen därpå måste de fyra klubbarna visa ett eget kapital som då uppgår till minst två miljoner kronor.

Finns ingen tidsram

Förbundet meddelar också, i samma pressmeddelande, att Mora inte uppfyller SHL:s arenakrav med för dispens – för andra året i rad.

– Kommunstyrelsen i Mora har fastställt beslut om renovering av arenan. Den upphandlingen ska ha påbörjats redan. Det är en omfattande renovering på 60 miljoner kronor, säger förbundets tävlingschef, Olof Östblom.

– De har en klar plan om att kunna uppfylla arenakraven och en tydlig tidsplan. Därför har vi rekommenderat Licensnämnden att ge Mora dispens, fortsätter han.

Vad gäller arenakraven finns däremot ingen tidsram för hur många dispens en klubb kan beviljas.

”Det hade inte varit bra”

Det har dessutom förekommit konspirationsteorier om jäv.

Östbloms föregångare Mikael Lundström – tävlingschef på förbundet mellan 2009-2016 – sitter just nu som ledamot i Moras styrelse.

– Han har ingenting med det här att göra, säger Östblom och utvecklar:

– Micke har inte alls varit inblandad i arbetet av just den anledningen att han jobbat på förbundet. Det här har varit frågor som vi inte diskuterat alls med honom. Det hade inte varit bra annars.

Publicerad: