Karlskrona bäst på försäsongen – med 20 nya spelare

Nedflyttning till hockeyallsvenskan – nu blåser det nya vindar

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Endast två spelare finns kvar i Karlskrona HK efter att klubben åkt ur SHL.

Nu tar klubben som beskyllts för att spela tråkhockey ny sats i hockeyallsvenskan – med ett helt nytt tänk.

– Jag kan säga att vi kommer få se ett och annat misstag från KHK:s sida på bekostnad av att vi vill ha kreativa spelare som vill spela en fartfylld ishockey, säger tränaren Ove Molin.

Drygt fem månader har gått sedan Karlskrona HK trillade ur SHL efter att ha förlorat den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Timrå.

Efter degraderingen i våras finns bara två spelare kvar från fjolårets SHL-lag. Unga centern Joseph Jonsson, 20, och rutinerade forwarden Marcus Paulsson, 34, som får axla lagkaptensrollen i år.

Att forma ett helt nytt lag har varit en utmaning, berättar KHK:s tränare Ove Molin för Sportbladet.

– Ja, det har det absolut varit. Vi har haft våren och sommaren på oss och vår sportchef Patric (Larsson) har gjort ett otroligt bra jobb att få ihop ett såpass slagkraftigt lag på den tiden. Vi var klara väldigt, väldigt sent och har en helt annan budget att jobba med också, säger Molin.

Svetsat samman laget i Finland

Nytt för i år är att Molin fått sällskap i ledarstaben av Timo Leinonen och Arto Miettinen som lyfts upp från klubbens J20-lag. Under förra året gjorde juniorlaget en resa till Finland under försäsongen, något som a-laget har tagit efter i år.

– Vi åkte inte bara dit för att spela matcher utan även med vetskapen om att vi skulle svetsa samman vår grupp. Vi har 20 nya spelare varav fem nordamerikaner som ska hitta rätt i en gruppdynamik, det är inte jättelätt men vi har gjort ett väldigt bra försök och kommit otroligt långt tycker vi.

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Karlskronas talang Linus Karlsson.

Just juniorhockeyn går som en röd tråd i föreningen och laget har i år valt att satsa på många unga spelare i nybygget.

Bland annat talangen Linus Karlsson, 18, från de egna leden som valdes av San Jose Sharks i tredjerundan i sommarens draft.

– Arto har jobbat några år med juniorer nu, jag kommer från en värld tidigare där jag har många års erfarenhet av juniorträning i Brynäs innan jag blev a-lagstränare här. Det är en värld som vi båda känner till och vi trivs otroligt bra med att ha mycket unga killar som är på väg uppåt och jobba med, säger Molin.

”Tänkt om helt i år”

Under försäsongen har det nykomponerade laget spelat totalt åtta matcher.

Facit?
Åtta vinster, sex efter ordinarie tid och två segrar på övertid.

Är inte det lite anmärkningsvärt med tanke på att ni i princip har ett helt nytt lag att spela in?

– Ja, så kan man se det, absolut. Det låter som klyschor men vi har spelat varje match för sig, sen har någon summerat det efter åtta omgångar.

Hur ser du på stämpeln ni fick i SHL ifjol, att ni spelar tråkig och defensiv hockey?

– Vi valde att spela den typen av spel med vetskapen om hur vi hade bäst chans att ta poäng i SHL. Vi har valt att tänka om helt i år, vi kommer att spela ett spel som bygger på mycket fart och mycket anfallsspel.

– Jag kan säga att vi kommer få se ett och annat misstag från KHK:s sida på bekostnad av att vi vill ha kreativa spelare som vill spela en fartfylld ishockey.

”Hockeytugget kom igång ordentligt”

Hur är då hockeytempen i Blekinge strax innan premiären?

Ganska het, enligt Molin.

Mycket tack vare att KHK träningsspelat mot lokalrivalen och HockeyEttan-laget Kallinge/Ronneby IF.

– Hockeytugget kom igång ordentligt efter det. Två gamla kombattanter mot varandra, det fick hockeyn att blåsa lite i medvind i Karlskrona.

Karlskrona premiärspelar hemma mot Västerås ikväll och Jenny Lennarthsson, kommunikationsansvarig i klubben, tror på en bra publiksiffra. Under torsdagen hade ungefär 2000 förköp sålts.

– Det är ungefär som det brukar vara, men snacket på stan är över förväntan. Så jag tror att andelen som köper på plats kommer vara större, bra mycket större, säger hon.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE