Femte raka förlusten för Tre Kronor

avTobias Österberg

HOCKEY

Längsta förlustsviten på över tio år

Tre Kronors förlustsvit blir allt längre.

3–4 mot Ryssland i premiären av hemmaturneringen i Globen var femte raka förlusten – den längsta förlustsviten på över tio år.

– Vi gör det mesta rätt utan mål, säger svenske förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson till SVT.

Foto: Bildbyrån

Förlusten innebär också att Sveriges chanser att försvara totalsegern i Euro hockey tour i praktiken är borta. Ryssland är tolv poäng före Sverige i totalställningen.

Bengt-Åke Gustafssons landslag har inte vunnit en match sedan i november i Karjala cup, förlorade tre raka matcher i Channel one cup i Moskva i december, mot Slovakien i tisdags och nu mot Ryssland.

Inte sedan 1997 har Tre Kronor förlorat fem landskamper i rad på ordinarie tid. Den gången avslutade Tre Kronor med två finalförluster (bäst av tre) mot Kanada i VM och började sedan med tre förluster i Ceska pojistovna cup på hösten.

Sverige dominerade den första perioden, främst tack vare tre numerära överlägen, men fick inte hål på ryske målvakten Alexander Jeremenko. I stället tog Ryssland ledningen genom Sergej Mozjakin i spel fem mot tre.

I den andra perioden blev det svenska övertaget ännu större och kronorna vann skotten med 21–8. Trots det hittade man bara rätt en gång då Tony Mårtensson sköt 1–1 i numerärt överläge efter 1.31. Även Sverige fick chansen i fem mot tre i 56 sekunder men var inte lika effektivt som ryssarna.

I stället hade ryssarna dessförinnan tagit ledningen på nytt då Nikolaj Kulemin utnyttjade slarv från Mattias Weinhandl som inte fick undan pucken framför egna målet.

Det såg nattsvart ut för svenskarna när Ryssland tog ledningen med 3–1 efter fem minuter av tredje perioden då Mozjakins passningsförsök tog på Rickard Wallins skridsko och gled i mål. Men två mål på 24 sekunder ändrade på allt. Patric Hörnqvist sköt 2–3 efter 6.15 och Mattias Weinhandl 3–3 efter 6.39.

Men ryssarna var starkare och Denis Platonov sköt segermålet efter 11.40 sedan Alexej Michonov lurat det svenska försvaret och spelat fram.

– Jag tycker synd om grabbar, de gör ett kanonjobb där ute hela tiden. Vi var värda en seger, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Sverige möter Tjeckien i sin nästa match på lördag.