HV tog extrapoäng i Scandinavium

HOCKEY

Frölundas första hemmaförlust

HV71 kom till Scandinavium med idel segrar på bortaplan.

Man lämnade också Göteborg med en seger – även om det krävdes förlängning.

1–2 (1–0, 0–0, 0–1, 0–1) innebär att Frölunda noterade sin första förlust på hemmaplan.

Lagen började mycket försiktigt och avvaktande. Det var som om spelarna åkte och väntade på att motståndarna skulle göra ett misstag.

Misstaget kom också efter 9.59 i den första perioden när HV missade markering på Joel Lundqvist som fick fri väg fram mot Stefan Liv i HV:s mål. Lundqvist gjorde inget misstag utan sköt ett handledsskott otagbart förbi Liv.

Dessförinnan hade Frölunda en gyllene chans att ta ledningen när man fick en straff sedan Jonas Esbjörs hakats bakifrån när han var helt fri med Liv. Magnus Kahnberg blev straffläggare, men Stefan Liv räddade.

I den andra perioden blev det mycket tätt ute på isen. Lagen gjorde allt för att krympa spelytorna för motståndarna. Det skapades också väldigt få kvalificerade målchanser, men när dessa kom högg anfallarna blixtsnabbt.

Två mycket bra målvakter – Stefan Liv och Tommy Salo – såg till att målsiffrorna hölls nere i matchen och var främsta anledningarna till att det bara stod 1–1 efter full tid.

Frölunda tände till

I början av den tredje perioden fick Frölunda spela fem mot tre i nästan två minuter, men lyckades inte göra mål. Det gjorde ändå att hemmalaget tände till och plötsligt började laget skapa chans efter chans framför HV:s mål. Men där stod Stefan Liv i vägen för allt. När knappt tre minuter återstod av ordinarie speltid kvitterade Stefan Pettersson – också det på ett handledsskott.

I förlängningen fick Frölunda Ronnie Sundin tidigt utvisade och i spel fyra mot tre kunde Lars Jonsson styra in segermålet bakom Tommy Salo.

– Stefan var fantastisk i kväll. Det var han som höll oss kvar i matchen, sade HV:s tränare Pär Mårts efter matchen.

Pär Mårts var naturligtvis nöjd med att hans lag fick med sig den extra poängen hem till Jönköping.

Ingen ursäkt från Mårts

– Frölunda var bättre i första perioden. Men, vi fick ordning på vårt försvarsspel under senare delen av matchen och jag tycker att 1–1 vid full tid på intet sätt var orättvist. Att vi sedan vinner i förlängning är kanske tillfälligheter, men jag ber inte om ursäkt för segern.

Frölundas tränare Stephan Lundh var mindre nöjd efter matchen.

– Vi var inte bra i de två första perioderna och det känns otroligt onödigt att släppa ifrån sig poäng i en sådan här match.

– Visst var Stefan Liv bra, men vi gjorde honom bra genom att skjuta mestadels rakt på honom.

– Nej, detta var inte bra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM