Från ifrågasatt till hyllad

HOCKEY

Alfredsson: Det är så det fungerar här borta

Stockholm

Daniel Alfredsson är glödhet borta i NHL.

Annat var det i höstas.

Efter en poängmässigt skral inledning på säsongen var Ottawas lagkapten starkt ifrågasatt och det spekulerades i att klubben skulle byta bort honom.

- Det är så det fungerar här borta, säger han.

Foto: AP

Efter en succéartad fjolårssäsong, med en femteplats i NHL:s poängliga, var kraven höga på Ottawas svenske lagkapten inför den här säsongen.

Men inledningen gick inte som Daniel Alfredsson och Ottawa hoppats på.

Efter de elva första matcherna hade lagets stora stjärna bara noterats för ett mål. Samtidigt gick Ottawa, en av de stora favoriterna i Eastern Conference, kräftgång och hade inte resultaten med sig.

- Jag hade chanser och skapade ganska mycket men ibland vill pucken inte gå dit man skjuter eller passar den. Det var en lite tung period för hela laget men det är sånt som händer under en säsong, säger Alfredsson till TT.

Ryktades vara på väg bort

När det gick som tyngst höjdes flera kritiska röster och det spekulerades i att Alfredsson skulle bli borttradad.

- Det var ingen sanning i det, men det är samma sak där, går det lite halvtungt för laget så är det alltid spekulationer i medier. Det är sådant som kommer med arbetet.

Var det frustrerande att poängen inte kom?

- Det handlar mer om hur det går för laget. Vinner man blir det ganska enkelt. Vi hade det ganska tungt i början. Powerplay-spelet funkade inte riktigt och målvaktsspelet var mycket upp och ner, men det har rett ut sig ganska bra de sista veckorna.

Minst sagt.

Ottawa har vunnit elva av de senaste 14 matcherna och Daniel Alfredsson är tillbaka i fjolårets vägvinnande form.

Siktar på Stanley Cup-titeln

På de senaste sju matcherna har svensken noterats för 15 poäng - ett facit som få spelare i NHL kan matcha.

- Det har gått helt okej. Vinner laget så går det bra för individen också och det är väl en biprodukt av det tror jag, förklarar han framgången.

Skönt att sätta tvivlarna på plats?

- Nej, jag utgår från mina egna krav. Skulle man följa det som skrivs i medier hela tiden så skulle man inte hållit på i många år. Det är så här i den här världen, det är upp och ner, och det gäller att hålla en så jämn balans som möjligt i allt det man gör.

Efter den svaga säsongsinledningen har Ottawa seglat upp till en av de stora favoriterna till Stanley Cup-titeln - en av få titlar som Daniel Alfredsson saknar på meritlistan.

- I slutspelet är det så pass jämt i dagens NHL att alla lag har en bra chans att gå hela vägen och det är vår målsättning också. Samtidigt vet vi att vi inte kommer hålla den här formen hela säsongen, vi kommer hamna i svackor och då är det bara försöka hålla dom så korta som möjligt.

Andreas Lagnelius/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL