Detroits stjärna kan ta tre NHL-titlar i år

HOCKEY

Henrik Zetterberg etta, Daniel Alfredsson trea och Mats Sundin fyra.

Svenskarna regerar i toppen av NHL:s poängliga.

Och får Zäta vara frisk tror jag han kan bli andre svensk att vinna både Art Ross- och Hart Trophy samma säsong.

Det är Foppa-klass när den är som bäst.

Peter Forsberg tog ju hem Art Ross Trophy som NHL:s bästa poänggörare 2003 och samma år fick han också Hart Trophy, som NHL:s mest värdefulla spelare.

Jag var själv i Toronto när Foppa tog emot sina blytunga pokaler och tänkte då att det kommer nog dröja länge innan man får uppleva något liknande som svensk.

Men som Zäta spelar den här säsongen är han på en nivå där få kan konkurrera. Han kan till och med vinna en tredje pokal – Selke Trophy – som går till den NHL-forward med bäst defensiva kvaliteter (en titel som faktiskt även Foppa varit nominerad till ett par gånger).

Detroits coach Mike Babcock anser att Zäta redan är NHL:s bästa tvåvägsspelare och lika nyttig i defensiven som framåt.

Det mest fantastiska med Henrik Zetterberg är att han bara blir bättre och bättre för varje säsong. Men den utvecklingen måste han till slut bli bäst.

Det är han just nu. Hans kedja med Tomas Holmström och Pavel Datsyuk är kanske NHL:s absolut bästa just nu i konkurrens med Daniel Alfredsson-Jason Spezza-Dany Heatley i Ottawa. För övrigt de två lag jag tippat ska mötas i Stanley Cup-finalen framåt vårkanten.

Inte ens Crosby har hängt med

Problemet är att Zäta precis som Peter Forsberg är skadeförföljd. Zäta har ännu inte gjort en full grundserie i NHL ännu och förra säsongen missade han nitton matcher på grund av sin värkande rygg – och tvingades sedan spela på smärtstillande i slutspelet.

Men nu visar han vad han kan. Och inte ens fjolårets storslamvinnare Sidney Crosby har hängt med i början.

Crosby har visserligen snittat över en poäng per match (2+4 på fem matcher) och har två matcher upp på Zäta efter nattens match mot Carolina.

Men håller Zäta dagens takt kommer ingen att nå honom. Jag säger inte att han gör det – men bara att det är möjligt är tillräckligt.

Det har börjat bra för fler svenskar.

Daniel Alfredsson är i och för sig ingen större överraskning. Han har precis som Zäta mognat långsamt och vuxit till en av NHL:s bästa spelare.

Mats Sundin var däremot uträknad av många inför den här säsongen. Men det är ingen seg gammal gubbe som återvänt till Toronto. Sudden har inte bara gjort tolv poäng (3+9) på de åtta första matcherna, han har satt nytt klubbrekord i mål och poäng och spelat fram den ofta odugliga kedjekompisen Nik Antropov till en rekordstart med sex mål och fem ass.

Den enda svenska stjärnan som haft det tungt är Michael Nylander.

Det började bra för Washington med tre segrar, men sedan har det blivit tre raka förluster och Nyllet står på två mål och två ass och -5 i plus/minus. Det är inga bra siffror.

Bäckström – godkänd hittills

Lika mycket som Nylander verkar sakna Jaromir Jagr, lika mycket verkar Jagr sakna Nyllet. Tjecken har bara gjort ett mål på den sex första matcherna och New York Rangers utan Nylander ser redan ut som ett krislag.

Nicklas Bäckström, då? Ja, trots att han fått lite istid i Washington, är han med bland NHL:s rookies. Fyra passningspoäng är fullt godkänt och inför nattens matcher var han faktiskt sexa i rookieligan.

Det finns ingen jättefavorit till rookiepriset Calder Trophy i vinter, även om Chicagos supertalang Joanthan Toews gjorde mål på sitt första skott på mål i NHL.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL