Forsbergs tips till Blågult – så straffar man Schweiz

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Här är en Forsberg som vet hur man sänker Schweiz i stora matcher.

Nashville Predators-stjärnan Filip Forsberg satte ju en av de avgörande straffarna när Tre Kronor i våras vann VM-finalen mot alplandet. 

– Blunda och skjut. Det är mitt råd om det blir straffar nu också,  säger guldhjälten skrattande i en sommarintervju med Sportbladet.

Det har gått en och en halv månad sedan han och kompisarna i Tre Kronor bärgade VM-guldet i Köpenhamn – och Filip Forsberg njuter fortfarande.

– Ja, det betydde väldigt mycket att få avsluta säsongen med den triumfen och gå in i sommarledigheten med den känslan, säger den 23-årige masen när vi når honom i hemmet på Åkerö strax utanför centrala Leksand. 

– Målet innan säsongen var inte VM-guld, vi siktade ju på Stanley Cup med Nashville, men när det blev som det blev var det verkligen perfekt att få spela VM och vinna, särskilt som det var så många gamla vänner med i laget.

1 av 6 | Foto: Jimmy Wixtr�m / AFTONBLADET / 85325

Så nu har du en bra sommar?

– Mm, man avslutade ju säsongen på vinnarsidan. Då blir det lite lättare att gå på ledighet. Man har verkligen en mer positiv känsla. Men det är en bra sommar överhuvudtaget. Vi har haft 30 grader varmt och solsken hela tiden, ju.

Och då ska man vara i Leksand, inte sant?

– Exakt. Det är otroligt fint här nu.

Har du börjat träna ännu?

– Ja, jag tog några veckor ledigt direkt efter VM. Sedan körde jag igång som vanligt och kommer att trappa upp tills det är dags att åka tillbaka till Nashville i september.

Men du har hunnit med en del annat också, har vi sett. Bland annat har du varit ute och strövat med leksandsartisten Stiko Per Larsson, han som genomför regelrätta vandringsturnéer till förmån för barncancerfonden?

– Ja, det var en stor upplevelse. Men jobbig. Framförallt mentalt. Jag följde med i 27 kilometer och var helt slut efteråt. Själv har han gått sammanlagt 70 mil, eller vad det är. Väldigt imponerande. Men framförallt är det fantastiskt att Per drar in så mycket pengar till barncancerfonden på det här sättet. Han gör ett enormt viktigt arbete.

Du har varit i Ryssland på fotbolls-VM också, eller hur?

– Ja, jag och sju av mina bästa vänner åkte till Sotji och såg Sverige mot Tyskland, och det var en otrolig upplevelse det också.

Just den matchen slutade dock inte så kul?

– Nej, man det var bara sista tio sekunderna som inte var roliga.  I övrigt hade vi det helt grymt. Att få vara med alla andra svenska fans runt en sådan match, det var verkligen något. Och laget har ju gjort det jäkligt bra ändå.

Just det. Nu väntar Schweiz i åttondelen. Dem vet ju du hur man slår i stora matcher.

– Ha ha, ja, jo, vi lyckades slå dem i VM-finalen.

Det sägs att man där nere ser det här som en chans till revansch för VM-förlusten i Köpenhamn…. 

– Men det tror jag inte de får. Det blir såklart en jäkligt tuff match, traditionellt sett har det nog varit lite lättare att slå Schweiz i hockey än i fotboll, men om Sverige fortsätter som tidigare har de en väldigt bra chans.

Det kan, precis som i hockeyfinalen, avgöras på straffar…

– Ja, det skulle inte förvåna mig alls om det blir så.

Vad har du för tips i så fall då, exempelvis till din namne Emil Forsberg? Hur sätter man en straff på Schweiz? Du satte ju en i VM-finalen.

– Ha ha. Blunda och skjut. Det är vad jag skulle göra om jag slog en straff i fotboll.

Det är din hälsning?

– Ja, ha ha. Blunda och skjut!

Jaha, resten av sommaren då, händer det nåt mer roligt, utöver träningen?

– Jodå, jag kom just från Erik De La Roses bröllop i Norge (Erik är Jacob De La Roses äldre bror. reds anm) och ska på Viktor Arvidssons i mitten av juli. Och så fyller morsan 50. Så lite skoj som inte är hockeyrelaterat händer det allt.

Tre Kronors VM-guld genom tiderna 00:28