Pettersson slog Kentas poängrekord – Växjö körde över Malmö

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-03-08

Kenta Nilsson har haft poängrekordet för juniorer sedan 1975/76.

I dag såg Elias Pettersson till att radera den 42-åriga noteringen.

Supertalangen hyllades med en stående ovation och matchen mot Malmö avbröts tillfälligt.

Hemmalaget Växjö vann komfortabelt med 6–3.

Följ ämnen

När man pratar om Elias Petterssons säsong finns det snart inga superlativ kvar att använda. 19-åringen har slagit det ena rekordet efter det andra, men i dagens hemmamatch mot Malmö satte han pricken över i:et.

Säsongen 1975/1976 gjorde Kenta Nilsson 53 poäng (28+25) på 36 matcher och sedan dess haft poängrekordet för juniorer.

Känslosam efteråt

I dag raderade Växjöspelaren den 42-åriga noteringen.

Efter två perioder ledde hemmalaget med 6–2 mot Malmö och Pettersson svarade sammanlagt för två mål och två målgivande passningar.

Därmed är han uppe på 55 poäng.

– Jag blev känslosam för det jag lyckats med. Hela livet har jag försökt bli så bra som möjligt. Allt jag gjort har jag gjort för att bli den jag är i dag. Jag gillar inte att skryta om mig själv, men det jag gjort är bra, säger Pettersson med tårarna nära till hands i C Mores sändning.

Andraperioden bäddade för segern

De redan på förhand klara grundseriesegrarna Växjö hade dessutom flera anledningar att fira i kväll – utöver Elias Petterssons poängrekord. Seriesegrarpokalen delades ut i Vida Arena innan matchstart. Sportchefen Henrik Evertsson fick äran att lyfta den mot skyn.

En svängig och målrik förstaperiod (2–2) byttes efter pausen ut mot en enkelriktad målkavalkad från hemmalaget. Kanadensaren Brendan Shinnimin satte 3–2, och Robert Rosén fyllde på till 4–2.

”Ger oss en offensiv swagger”

Pettersson – som alltså totalt noterades för fyra poäng – fick avsluta Växjös målfest när han drygt 14 minuter in i andra perioden satte 6–2.

– Vi låter hans spel tala för honom, han är en fantastisk kille och en underbar hockeyspelare. Han kommer in direkt i laget och är en viktig faktor i vårt offensiva spel. Han ger oss en offensiv swagger, säger Växjötränaren Sam Hallam efter matchen.

Matchen slutade sedan 6–3 efter att Fredrik Händemark putsat siffrorna.

Malmö ligger på en sjätteplats inför den avslutande grundspelsomgången och har tre poäng ned till HV71.

Resultatservice