Efter ”avslöjandet”: ”Vi är inte fascister”

HOCKEY

Troja-Ljungby portade en supportergrupp för deras tröjor och påstådda kopplingar till fascism.

Nu ”avslöjar” Smålandsposten att emblemet på tröjorna har starka kopplingar till fascism.

– Vi är absolut inte fascister, men kommer nog att ändra emblemet, säger Robert Nilsson, medlem i Ultras Ljungby, till tidningen.

Foto: Bildbyrån

I fredags hade Troja-Ljungby hemmapremiär i hockeyallsvenskan. Laget vann efter straffar mot Karlskoga, men snacket efteråt handlade om att klubben portade supportergruppen Ultras Ljungby för deras tröjor och påstådda kopplingar till fascism.

Ordföranden Per Wass menade att supportergruppen hade fel kläder på sig och därför hade kopplingar till fascism.

– Det står för rätt starka budskap, fascism och annat som vi inte vill vara förknippade med, sa Per Wass till Sportbladet.

”Pissade på oss”

Händelsen blev en stor snackis och tog ny fart när klubbens större och tillåtna supportergrupp Troja Support kritiserade agerandet och skrev ett öppet brev om att man ville undersöka möjligheten att stämma Wass för förtal.

Trojas ledning gjorde bort sig fullständigt i fredags och man pissade på oss supportrar genom att inte tillåta alla inträde i hallen”, stod det bland annat att läsa.

Det var på inrådan av polisen som Troja fattade beslutet att inte släppa in supportergruppen.

– Jag tycker att Troja-Ljungby har fattat helt rätt beslut. Vi har en historik med diverse bråk runtom arenor och på andra ställen de har åkt till. Det finns en historik av pyroteknik och våld, säger kommunpolisen Hans Sjöberg till SR Kronoberg.

Nu har Smålandsposten gjort en vidare undersökning av symbolen som pryder Ultras tröjor.

Emblemet, skriver tidningen, föreställer en ansiktslös man med keps och korslagda armar och är vanligt i olika fascistiska och högerextrema rörelser.

Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYR N

”Glasklar koppling”

Smålandsposten hänvisar bland annat till en professor i samhällsvetenskap och humaniora, Nigel Copsey, som enligt tidningen menar att bildens koppling till fascism är ”glasklar”.

Robert Nilsson, medlem i Ultras Ljungby, säger att han inte känt till emblemets innebörd.

– Nej, det har jag inte vetat om. Jag fick information om det skickat till mig i dag, säger han till Smålandsposten, men slår fast att Ultras ”absolut inte” är fascister.

Samtidigt ger en sökning på Robert Nilssons privata Facebook-sida en annan bild. Där finns bland annat en hyllning till Hitler på hans födelsedag.

Tar bort?

Robert Nilsson menar att supportergruppen kan komma att ändra emblemet på tröjorna.

– Vi har faktiskt inte hunnit diskutera det eftersom det är så pass nytt, men ja, så blir det väl troligtvis. Men problemet har inte varit emblemet. När händelsen uppdagades så var det inget snack om det. Fascistpratet kom efter matchen i ett väldigt oförberett uttalande från Wass, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM