Tingsryd vägrade spela – rasar efter hotet från hockeyallsvenskan

Matchklockan tickar medan Tingsryds spelare står vid mittcirkeln och Kristianstads åker fram och tillbaka nere vid egen målbur.
Matchklockan tickar medan Tingsryds spelare står vid mittcirkeln och Kristianstads åker fram och tillbaka nere vid egen målbur.

Det blev bisarra scener inför tomma läktare i Kristianstad.

Tingsryds spelare stod i mittcirkeln och pratade samtidigt som hemmalaget lattjade med pucken.

– Vi går emot spelarnas vilja genom att ställa ut dem, säger Tingsryds tränare Fredrik Glader till Sportbladet.

Publikskandalen avslutade inte matchen mellan Kristianstad och Tingsryd.

Matchen återupptogs inför tomma läktare efter ungefär en timme och 40 minuters paus. Detta trots att det inkastade knallskottet påverkade Tingsryd-målvakten Daniel Rosengrens hörsel.

Ville inte spela klart

Det blev inte mycket till spel när matchen startade igen med ungefär 14 minuter kvar av den tredje perioden, vid ställningen 5–1 till Kristianstad.

Tingsryds spelare stod och pratade mitt på isen samtidigt som motståndarna lekte lite med pucken tills matchen var slut.

– Vi får info från ligan och förbundet att den måste spelas klart. Annars drabbas vi av repressalier. Vi går emot spelarnas vilja genom att ställa ut dem och låta tiden rinna ut, säger Tingsryds tränare Fredrik Glader.

– Bedrövligt. Vi har spelare som lider av att en bomb smäller av på isen. I min värld kallas det arbetsskada.

”Slänger in en bomb”

Tränaren fortsätter sedan kritisera beslutet att slutföra matchen.

– Om någon slänger in en bomb på arbetet. Vilken arbetsgivare hade sagt att du måste börja jobba om en timme igen?

Fredrik Glader.
Fredrik Glader.

Fick ni chans att framföra era synpunkter och vem tog beslutet att ni ska fortsätta spela?

– Från första början fick jag framföra det via någon representant från svenska hockeyförbundet och domarna. Jag sa att jag inte skickar ut killarna, för det är många som har fått men av själva händelsen och smällen i sig.

”Ni måste skämta?”

Glader berättar att beslutet togs ”högre upp” och att han fick besked från hockeyallsvenskan om att matchen ”måste slutföras”.

– Sen kommer domarna in och säger att ny matchtid är satt 22.30. Jag sa: ”Ni måste skämta? Det är för fan en bomb som har smällt inne på isen, två-tre meter från vår målvakt. Vi har spelare som lider av händelsen." Ändå tvingas vi spela. Vad kan hända? Det finns inget klart besked. Om vi inte hade klivit ut på isen, riskerar vi Tingsryds AIF:s existens?

– Man får ju tvinga ut spelarna. Det sista jag får höra är att matchen verkligen måste slutföras, annars kommer den gå till en tävlingsnämnd och då vet man inte vad som kan hända. Det är inte så kul att få det beskedet efter en sådan händelse.

Fredrik Glader får uppbackning från Tingsryds ordförande Jan Pyrell.

– Vi har ju pratat inom styrelsen och sagt att “vi går inte ut på isen”. Det här är inte okej, det är oacceptabelt. Vårt beslut blir att vi inte spelar färdigt, säger Pyrell.

Svaret från hockeyallsvenskan

Varken Pyrell eller Glader vet hur Tingsryd ska gå vidare efter händelsen.

– Det kan jag inte svara på. Vi får samlas inom föreningen i morgon. Sista ordet är väl inte sagt med den här händelsen, säger Glader.

Erik Ryman, sportchef för hockeyallsvenskan, berättade i C More varför matchen spelades vidare.

– Tingsryd är skärrat av situationen och vi har all förståelse för det men enligt regeln ska vi försöka få i gång matchen. Det är det vi har jobbat med i kväll, säger Ryman och hänvisar till regel 73.

Kristianstads tränare Mikael Gath gav sin syn på det inträffade i tv samtidigt som det avslagna ”spelet” pågick bakom honom.

– Jag är bedrövad. Jag hade hoppats att vi bara hade kunnat spela matchen. Jag förstår Tingsryd och får acceptera det. Men det gör ont i mig, säger Gath i C More.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!