”Zäta” dominerade historiska matchen

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Det blev som en dröm när Henrik Zetterberg med sin 1000:e match tog farväl av klassiska gamla Joe Louis Arena i natt.
Detroit Red Wings vann, han gjorde själv ett av de sista målen någonsin i den sista av NHL:s klassiska lador och stämningen i Hockeytown var magisk.

– Det var en perfekt kväll, säger ”Zäta”.

1 av 8 | Foto: Detroit Red Wings

De firade dubbel högtid i Detroit i natt, 

Dels var det alltså sista kvällen någonsin i ärevördiga gamla Joe Louis Arena innan flytten till nya, fashionabla Little Caesars Arena – dels spelade Henrik Zetterberg på samma gång,  som av en märklig slump, sin 1000:e NHL-match.

Så under preludierna kom han ut på isen med hustrun Emma och sonen Love och hyllades, bland annat, med en video i jumbotronen där landsmän som Daniel Alfredsson, Erik Karlsson och Nicklas Bäckström  uttryckte sin respekt och beundran – samtidigt som gamla lagkamrater som Nicklas Lidström och Tomas Holmström förenades med resten av den absolut fullknökade hallen i en lång standing ovation.

Sedan följde en en perfekt slutpunkt i den slitna gamla ladan.

Tog farväl av arenan

Detroit slog New Jersey Devils med 4-1 medan oräkneliga bläckfiskar enligt gamla Motor City-traditioner kastades in på isen och jodå – ”Zäta” gjorde mål under den avslutande föreställningen i det som varit hans hem i fjorton långa säsonger.

– Det blev ett perfekt slut på en säsong som annars inte varit så lyckad, säger han till Detroit Free Press.

– För mig kändes det särskilt fint att ha så många före detta spelare här som åskådare, för jag spelade många av de här tusen matcherna ihop med dem.

Efter slutsignalen stannade publiken kvar för en lång ceremoni i vilken klubben och staden tog farväl av ”The Joe” med tal, videohyllningar, fyrverkeri och en hel skrälldus gamla legender på isen.

Känts som en ”play-off-helg”

Ut på röda mattan paraderade sammanlagt nio svenskar : Lidström, Holmström, Mikael Samuelsson, Andreas Lilja, Anders Eriksson  samt de nuvarande  spelarna Zetterberg, Niklas Kronwall, Gustav Nyquist och Jonathan Ericsson.

– Det här varit en perfekt weekend som började med lördagens match mot Montreal och kulminerade med den här ceremonin. Det har verkligen känts som en playoff-helg i hela stan, säger ”Lidas” till klubbens hemsida.

Kvällen, säsongen och hela Joe Louis Arena-eran slutade definitivt med att fansen förenades i en rungande allsångsversion av Journeys ”Don't Stop Believing” – Red Wings mångåriga segerhymn.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM