Frölunda vann – 17-åringen stor hjälte

avHenrik Lundgren

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Tre tongivande spelare iväg på junior-VM.

Då klev en fjärde junior fram och avgjorde mot Karlskrona.

– En dröm, garanterat ett minne för livet, säger Oliwer Fjellström, 17.

Carl Grundström, Jacob Larsson och Rasmus Dahlin spelar junior-VM, men Frölundas bank av juniorspelare verkar närmast outtömlig. In i stället med Filip Westerlund 17, Albin Sethsson, 18 och Oliwer Fjellström, 17.

– Det är en naturlig del av vår vardag. Föreningens identitet är att vi ska jobba med unga spelare, att fortsätta utbilda och utveckla dem, säger Roger Rönnberg.

Om Rönnberg var lugn så var hemmapubliken mer i extas när unge Fjellström gick in och avgjorde med tolv minuter kvar av den tredje perioden. Christoffer Ehn vann en tekning, pucken gled ut till Fjellström som med en läcker kroppsfint fick tre Karlskronaspelare att gå åt fel håll.

– Finta höger, gå vänster, och så trycka upp pucken. I krysset tror jag. Vi säger det, säger han med ett jätteleende.

”Vanlig match”

Han kom till Frölunda inför förra säsongen och fick göra ett kort byte mot Växjö i mitten av december. Med så många spelare borta fick han plats i en egen kedja mot Karlskrona, i stället för att som tidigare vara extraspelare.

– Det var en ny grej, riktigt spännande. Nervös? Ja, lite så klart. Men jag försöker bara att inte se det som en stor grej. Det är en vanlig hockeymatch. Jag ska spela mitt spel, göra som jag brukar. Det är klart att det är skillnad mot juniorhockeyn. Farten är nästan densamma, men i SHL är alla tyngre, starkare och smartare.

Under de 29 matcher som Frölunda spelat hittills i höst har 13 spelare under 20 år fått chansen. Mot Karlskrona var det fyra (Westerlund, Fjellström, Sethsson och Johannes Johannesen, 19), trots att lika många till var iväg på olika landslagsuppdrag.

”Finns fler...”

– Det gäller att skapa en miljö. Nu tycker jag att Oliwer får komma in i dag och får bra stöttning av Victor Olofsson och Christoffer Ehn. De gör det väldigt bra och ger honom en lugn och trygg miljö där han får lyckas och misslyckas. Det tror jag är det viktigaste i vårt lag i dag. Ehn hjälper Fjellström på samma sätt som han själv tidigare fått hjälp av Nicklas Lasu, säger Roger Rönnberg.

Frölundas tänk kring juniorverksamheten har förändrats helt sedan Rönnberg tog över tränarsysslan sommaren 2013.

– Vi börjar få en bra kultur. De äldre spelarna förstår att de unga spelarna är viktiga för Frölundas framtid. Så tror jag inte att det är i alla klubbar.

Tre spelare iväg på junior-VM, då går en fjärde in och avgör i stället.

– Ja, och det finns fler…

ARTIKELN HANDLAR OM