Damkronorna

Boustedts svar: Ett krav vi säger nej till

avKristoffer Bergström

En bonus för att gå upp i A-VM är inte aktuellt.

Där står Tommy Boustedt betongfast.

– Det är ett krav vi måste säga nej till, säger generalsekreteraren.

Sverige ska vara en toppnation i hockey. Punkt.

Det är en målsättning och en kravbild som förbundet inte tänker rucka på. Så när Damkronorna i våras rasade ner i B-VM var det en sportslig bedrövelse, men vägen tillbaka kommer inte att kantas med bonuspengar.

Där är generalsekreteraren Tommy Boustedt bestämd.

”Det kan inte räknas in”

– Vi har säkerställt medaljbonus för VM och OS, för historiskt sett har vi alltid haft målsättningen att spela om medaljerna. Men bonus är för prestationer utöver det vanliga. Att avancera från B- till A-gruppen kan inte räknas in där, säger han.

Frågan är aktuell i de rådande förhandlingarna mellan spelarfacket Sico, ligan SDHL och förbundet. Damstjärnorna ser en mindre återtågsbonus som en signal att deras framgång är viktig. När den saknades i förbundets senaste förslag reagerade de starkt.

”Vi behövde ställa in”

Tommy Boustedt beklagar att de behövde ställa in fyrnationsturneringen i Luleå i november, men ser det som en logisk följd av att de andra parterna varken skrev under det senaste förslaget eller gick med på att spela turneringen under rådande förhandlingar.

– USA, Kanada och Finland behövde egentligen en garanti redan förra veckan, för när de bokat sina flygbiljetter går de inte att avboka. Då står de med en miljonkostnad. Det är också en relationsfråga mellan förbunden. Vi var tvungna att lämna besked och när Sico och damkronorna inte kunde säga ja till förslaget behövde vi ställa in, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM