”Vi kommer att få med Ryssland”

avJohan Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: M. ENGELBRECHT / BILDBYRÅN

LULEÅ. CHL kämpar i motvind – inte minst i Sverige.

Men ett nytt avtal till 2028 gör att ligan vill spänna musklerna.

– Vi ska växa på alla sätt. Och en dag kommer Ryssland att vara med, det är jag säker på, säger Martin Baumann, vd för CHL.

Tre svenska lag i semifinal i Champions Hockey League – ändå har både fans och media i Sverige haft svårt att på riktigt ta sig an ligan.

Arenorna här har gapat hyfsat tomma när det stått CHL på schemat.

– Du har helt rätt. Frölunda fick till en ändring ifjol när de vann, men i övrigt har vi haft svårt. Jag vet faktiskt inte varför, säger schweizaren Baumann under sitt besök när Luleå tar emot Frölunda i den ena semifinalen.

Han beskriver ett betydligt större intresse i Tjeckien, Tyskland och andra länder.

– Ta semifinalen i Stockholm senast. Arenan var nästan tom. Jag förstår inte att inte fansen vill hjälpa sitt lag.

”En hemsk artikel”

Ja, mötet mellan Djurgården och Mountfield var knappast någon propaganda för ligan och Sportbladets Marcus Leifby kallade tillställningen för ”högst motbjudande”.

– Jag läste det där. Det var en hemsk artikel, säger Baumann och ser ledsen ut.

Foto: JOHAN HÅKANSSON
Martin Baumann, vd för CHL.

Vi hamnar i ett resonemang att Sverige nog vill ha med Ryssland och KHL innan det känns som ett äkta europeiskt mästerskap.

– Det vore fantastiskt att ha med dem och vi har kontaktat dem flera gånger, men det måste också vara en schysst deal. De måste vara med som alla andra klubbar och inte räkna med att få kliva in direkt i kvart eller semi. Men vi måste göra vår hemläxa och en dag kommer Ryssland att vara med. Jag vet inte när – men den dagen kommer.

Det är du säker på?

– Ja, det är jag. KHL har ju själva velat expandera och har nog sett CHL som en konkurrent, men jag hoppas och tror att de hellre vill vara med oss. De hör till europeisk hockey och det vore bra för sporten.

Var sitter det fast?

– Prestige, tror jag. De vill vara den största ligan. Jag har svårt att se att pengar har någon inverkan på deras beslut.

”Alla bitar på plats”

Martin Baumann ler och säger:

– Jag förstår att det känns lite konstigt att prata om europeiska mästare när de ryska lagen inte är med.

Anledningen till hans optimism inför framtiden är att han jobbat hårt en längre tid och precis lyckats ro i land ett avtal som gör att CHL och Infront förlänger sitt samarbete till 2028.

– Det gör att vi har alla bitar på plats. Prispengarna kommer att öka successivt – redan nästa år med en miljon euro. Vi vill växa på alla områden och vi vill våga experimentera. Världen har förändrats och vårt mål är att sprida hockeyn i Europa och att föra länderna närmare varandra.

Som exempel nämner han att nästan alla topplag i Schweiz i dag har tränare från Skandinavien.

– Tidigare var det Kanada man tittade på – men man har gjort bedömningen att framtidens hockey spelas i Skandinavien.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM