Liften gick sönder – trion fick inte starta

Skandal i storslalomen i ungdoms-OS i Lausanne

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/REX / REX
Rosa Pohjolainen, Amelie Klopfenstein och Amanda Salzgeber på palleni ungdoms-OS i storslalom.

Tre åkare behövde lämna återbud till andra åket i ungdoms-OS i storslalom.

Inte för att de skadade sig, inte för att utrustningen gick sönder.

Utan för att liften gjorde det.

17-åriga Hanna Elfman Aronsson var besviken efter storslalomen i ungdoms-OS i Lausanne. Efter första åket i söndags låg hon tvåa, men en miss i andra kostade henne fem placeringar.

Det var troligen ändå ingenting mot tomheten som Maisa Kivimäki kände efter tävlingen. Finskan var 39:a efter första åket, men någon chans till uppåkning gavs hon inte.

Fördes tillbaka manuellt

När alla åkare utom tre förts upp till toppen gick gondolliften sönder. Reparationen drog ut på tiden, timmarna gick och liften fick manuellt föras tillbaka till bergets fot.

Arrangörerna tänkte igenom situationen. Vägde det sportsliga mot det praktiska och kom fram till att Kivimäki, georgiska Nino Kurtanidze (52:a) och sydafrikanska Hanle van der Merwe (54:a) skulle strykas från startlistan.

– Det var oturligt, säger en talesperson till Inside the games och förklarar att trion ändå varit för långsamma för att ha chans att påverka toppstriden.

Foto: Joel Marklund for OIS / TT NYHETSBYRÅN
Hanna Elfman Aronsson

”Bra att jag fokuserade...”

På något plan kan det låta rimligt att inte fördröja en hel tävling för tre åkare på undre halvan. Men hur känns det för de drabbade, för trion som snuvats på vinterns och kanske karriärens hittills största tävling?

Maisa Kivimäki besvarar det sarkastiskt på Instagram.

– Bra att jag fokuserade så noga på inspektionen inför andra åket i går. Bara för att fastna i en trasig skidlift i två timmar och missa hela åket.

Schweiziska Amelie Klopfenstein vann guldet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Storslalom

Ungdoms-OS