Tålamod viktigt mot Rysslands offensiv

avTT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Tre kronors Gabriel Landeskog.

Tre Kronors defensiva plan för att få stopp på Rysslands offensiv:

Inräkning och sortering i egen zon samt tydligare kommunikation.

– Vi ska se till att göra vår bästa match i kväll, säger forwarden Gabriel Landeskog.

Analysen av mötet med Lettland, seger med 5–4, gav en bild som stämmer överens med Tre Kronors samtliga matcher under VM-turneringen i Slovakien.

Försvarsspelet har inte varit tillräckligt bra.

Det är även detaljen som Gabriel Landeskog och Peter Popovic, assisterande förbundskapten, lyfter fram inför kvällens gruppavslutning mot Ryssland.

– Försvarsspelet blir så klart viktigt. Tålamod där, tålamod i mittzon så att vi inte släpper till några två mot ettor, tre mot tvåor. Vi måste tvinga dem att komma igenom minst tre, fyra man varje gång och göra det svårt för dem, säger Landeskog.

”Inte går bort oss”

Popovic:

– Det vi behöver skruva mest på är inräkningen, backcheckningen och framför allt att vi inte går bort oss med en back i anfallszon. Det har vi gjort lite i gruppspelet hittills och det har blivit två mot en, tre mot två från mittzon, och det är de jäkligt skickliga på att utnyttja, säger han.

TT: Hur ändrar ni på det?

– Vi måste kommunicera och bli tydligare. Det blir lite video, lite prat och lite rita. Det är påminnelser. Det räcker inte att man gör det en gång eller säger att vi ska göra så här och tror att det är klart. Man får göra det om och om igen. Det är en färskvara.

– Det kan stämma i en match och sedan kan det se förjävligt ut i nästa. Då måste man skruva på det igen. Det blir aldrig färdigskruvat på något sätt, man blir aldrig klar. Det finns allt någon mutter att flytta på.

Tålamod i offensiven

En annan viktig del i mötet med Ryssland blir Tre Kronors offensiva spel. Popovic, Landeskog & Co måste hitta ett sätta att få hål på det ryska försvarsspelet som hittills bara har släppt in tre mål på sex matcher.

– Där måste vi också ha tålamod. Ryssarnas försvarsspel har blivit bra mycket bättre de senaste åren men de har inte riktigt tvingats spela i försvarszon över längre perioder, så där måste vi se till att flytta upp spelet, hitta de här rullningarna, hitta olika sätt att skapa lägen och få med våra backar i rullningarna. Det kommer att bli viktigt i kväll, säger Landeskog.

– Och att hålla oss borta från utvisningsbåset.

TT: Det har ni inte lyckats med så här långt…

– Nej, men det blir bra i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM