IIHF:s besked om KHL-kontrakten

Röster har höjts för att Internationella ishockeyförbundet ska ta ställning i frågan kring spelare som vill bryta gällande KHL-kontrakt.

Nu har IIHF kommit med ett tydligt besked.

– De har inte möjligheten att bryta andra parters avtal, säger Johan Stark, generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet.

När Färjestads sportchef Rickard Wallin medverkade i Sportbladets tv-program ”Guldplan 2023” förra veckan var han tydlig.

De vill behålla stjärnbacken Theodor Lennström som anslöt till FBK från KHL efter OS och var en av lagets bästa spelare när SM-guldet bärgades.

– Han gav oss en dimension i vårt spel vi inte hade. Det skulle vara riktigt bra, både för oss och honom tror jag, om vi fick bygga vidare på det i lugn och ro, sade Rickard Wallin.

Men innan Lennström lämnade ryska KHL-laget Torpedo Nizhny Novgorod för Färjestad (och innan Ryssland invaderade Ukraina) så skrev han på ett nytt kontrakt med Torpedo som gäller för nästa säsong.

Efterfrågade svar från IIHF

Wallin tyckte att han inte fått några raka svar från Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) i frågan kring vad som gäller för de spelare som sitter på KHL-kontrakt även nästa säsong.

– Egentligen borde det vara en ganska enkel situation eftersom väldigt många affärsavtal har brutits med Ryssland sedan krigets utbrott. Det borde inte vara någon skillnad på hockeyspelare heller. Om man däremot tar ett aktivt val att åka till Ryssland och tycker det känns okej, då får man stå för det som individ. Men de som inte känner att de vill bo i Ryssland och ha en rysk arbetsgivare nu, det borde vara en självklarhet att få avböja det kontraktet med hänvisning till just att det är en extraordinär situation, sade han och fortsatte:

– Vad händer om man väljer att bryta avtalet och skriva för en annan klubb. Är man avstängd från att spela internationellt exempelvis? Godkänner SHL övergången? Vad händer om det här avtalet bryts? I en perfekt värld borde man hänvisa till att alla avtal som är ingångna före krigets utbrott borde vara föremål för att strykas om man vill.

Har fått besked

När Sportbladet pratar med Svenska Ishockeyförbundets (SIF) generalsekreterare Johan Stark berättar han att de, likt Rickard Wallin, har fått återkoppling av IIHF nu.

– Han (Wallin) har fått samma besked som oss. Vi varit i kontakt med IIHF:s ”legal departement” och deras jurister. Det som är det svåra i det hela är att spelare som har avtal över nästa säsong också, det är ett avtal mellan spelaren och föreningen. Det är ingenting som vare sig IIHF eller SIF är involverade i. Det är ett avtal mellan de parterna. Däremot konstaterar IIHF:s juridiska enhet att avtalen kan sägas upp enskilt, så spelarna har möjlighet att avsluta avtalet med laget.

Johan Stark.
Johan Stark.

– Isåfall, som det har diskuterats tidigare, behöver de antagligen lösa ut sig själva ur avtalet ekonomiskt. Och det är ett arbete för spelaren och framförallt spelarens agent att hantera. Så den delen och det ansvaret lägger IIHF tydligt på avtalspartnern, spelaren och klubben.

”Varit rörigt – nu har de varit tydliga”

Han tillägger:

– Däremot säger man i sitt svar att: är det hanterat och det skulle bli något strul att man inte släpper spelarens transferkort och så vidare. Då går IIHF in och stöttar hjälper till i det. Och den enkla anledningen, som de svarar, är att de inte har mandat att bryta andras avtal. Det har blivit ganska många juridiska processer runt Ryssland efter mästerskapen som de blev fråntagna som IIHF redan har hanterat. Så de har varit väldigt tydliga med det. Och den informationen har också gått ut till de här klubbarna som har frågat och SICO (spelarfacket) och så vidare. Det har varit lite rörigt, men nu har de varit tydliga med det.

Har ni i SIF någonting att säga till om?

– Nej, vi har absolut ingenting att säga till om i det. Det här är rent juridiska frågor. Och deras ”legal departement” säger att de inte har möjligheten att bryta andra parters avtal.

– Ur ett spelarperspektiv kan man känna att i den bästa av världar hade man önskat att de bara hade kunnat få lämna om de så önskar. Men de sitter som sagt i skrivna avtal. Och vi vet ju att det är några spelare som har fått köpa ut sig från sina avtal. Så beskedet vi har fått från IIHF är att om spelarna har gjort sitt och sagt upp sitt avtal så kommer IIHF säkerställa att det inte kommer bli något problem för dem att byta förening, det är budskapet vi har fått, avslutar Johan Stark.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!