Boqvist tvåmålsskytt mot San Jose

NEW YORK. Ännu en svensk NHL-back håller på att få sitt genombrott.

Adam Boqvist dammade in ytterligare två mål när Columbus i natt slog San Jose och nu delar han förstaplatsen i de blågula backarnas skytteliga med Erik Karlsson.

– Jag känner mig säkrare i mitt spel än tidigare och är också bättre tränad, säger den 21-årige masen till Sportbladet efter 6-4-segern.

Det har varit den svenska melodin i NHL senaste decenniet. Medan ”våra” forwards bara undantagsvis konkurrerar med de bästa i världen radar konungariket upp den ena stjärnbacken efter den andra och nu håller alltså ytterligare en back på att etablera sig som stort namn.

Adam Boqvist prickade in två nya fullträffar för Columbus mot San Jose hemma i Nationwide Arena i natt. I slutet av första perioden tog han några skär upp i högra tekningscirkeln och klappade in en förlupen puck – och en bit in i andra perioden hängde han med upp i en kontring, fick en fin passning av landsmannen Gabriel Carlsson och kunde panga in ytterligare en balja.

Därmed är den 21-årige Hedemora-sonen, som innan han kom till Nordamerika hösten 2018 spelade för Brynäs och Almtuna, uppe i sex mål. Den ende svenske back som gjort lika många är Erik Karlsson – ja, även han gjorde sitt sjätte mål i nattens match i Ohio – och de enda som överhuvudtaget gjort fler är Colorados Cale Makar (10), Floridas Aaron Ekblad (8) och Nashvilles Roman Josi (7).

– Det är såklart kul, det är det alltid att göra mål. Nu hade det dessutom gått några matcher utan att jag gjort några mål alls så det här var extra skönt, säger Adam när vi talar med honom efteråt.

– Men ja, jag känner mig lite säkrare i mitt spel än tidigare och är bättre tränad. Sedan får jag mycket förtroende av coacherna, bland annat i powerplay, och de skickar ofta in mig i sköna situationer. Det hjälper.

Kanske hjälpte det också att lagkamraten Gustav Nyquist innan matchen såg till att Adam fick en signerad klubba av idolen Erik Karlsson...

Just Nyquist hade en assist i matchen, precis som Jonathan Dahlén för gästerna.

Adam Boqvist i mötet med San Jose.
Adam Boqvist i mötet med San Jose.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln