Toronto Maple Leafs samlar in pengar för att hedra Börje Salming

Av:  TT

Ishockeylegendaren Börje Salming avled förra veckan i sviterna av nervsjukdomen ALS. Han blev 71 år.

Bara ett par veckor tidigare hade han hedrats på plats i Torontos hemmaarena.

Toronto Maple Leafs meddelar nu att klubben samlar in pengar till en ALS-organisation i Kanada för att hedra den nyligen avlidne klubbikonen.

Under nästa hemmamatch – natten mot torsdag mot San Jose – går exempelvis alla intäkter från Torontos tröjförsäljning till organisationen ALS Action Canada. Och det märke som spelarna bar på sina tröjor för att hedra Salming efter nyheten om hans död ska framöver gå att köpa och intäkterna då gå till organisationen, uppger klubben.

Salming spelade 16 säsonger i Toronto, innehar fortfarande flera klubbrekord – poängbäste back och flest assist bland annat – och har sitt tröjnummer i taket på hemmaarenan och står staty utanför.

Börje Salmings död påminner oss alla om att det är dags att höja våra röster och gå samman som ett land för att få slut på denna fruktansvärda och plågsamma sjukdom nu”, säger Mark Kirton från ALS Action Canada i ett uttalande.

ALS Action Canada är en patientledd ideell organisation som bland annat arbetar för att ALS-sjuka snabbare ska få tillgång till nya behandlingsmetoder.

Börje Salming ser på när hans tröjnummer hissas upp i taket i Torontos hemmaarena inför en NHL-match mot Ottawa 2006. Arkivbild.
Börje Salming ser på när hans tröjnummer hissas upp i taket i Torontos hemmaarena inför en NHL-match mot Ottawa 2006. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!