Wennerholm: Lider med honom

HOCKEY

KÖLN. Jag kan inte låta bli att lida med Linus Omark i detta VM.

Lojal hela säsongen och petad just när det roliga börjar.

Omark som ska vara en av Sveriges ledande spelare i ett OS utan NHL-proffs.

Självklart visste Linus Omark vad som gällde här i Köln när NHL-spelarna började välla in. Han är en offensiv spelare som måste spela i en topplina för att komma till sin rätt.

Men ändå lider jag med hans öde.

Här har han ställt upp i Tre Kronor hela säsongen och troget kommit till alla turneringar i Euro Hockey Tour och träningslandskamperna hela vägen fram till OS.

Han har varit Tre Kronors överlägset bäste poängplockare i vinter.

Han har förlängt sin säsong med ett par månader, då KHL-slutspelet tog slut redan i åttondelsfinalen för hans Salavat Ufa. Han har kämpat mot skador, men ändå ställt upp.

Han är värd all respekt.

Kan bli viktigast i OS

Dessutom hoppas jag att han inte blir alltför sur på förbundskapten Rikard Grönborg. För om NHL står fast vid att inte skicka några spelare till OS i Sydkorea är Linus Omark Tre Kronors kanske viktigaste spelare i Pyeongchang i februari. Det är bara nio månader dit.

När jag sitter och går igenom de svenskar som kommer att spela i SHL, KHL och Schweiz och andra ligor som tar ledigt för OS, är Linus Omark den kanske mest givna svenska forwarden i ett OS-lag. En spelare som ska leda en förstakedja och styra spelet i power play.

Känsligt läge

Nu har han all rätt att vara lite gramse. Jag förstår honom i så fall.

Och det måste vara en lite känslig situation för Rikard Grönborg, som kommer att behöva Omark mer än någonsin i OS, men som petar honom bara tio månader innan OS-hockeyn är i full gång.

Jag påstår inte att Rikard Grönborg gör fel på något sätt. Det är samtidigt ett gott betyg åt det här VM-laget. Konkurrensen är mördande.

Men frågan är om Omark får spela mer i detta VM, nu när han är petad även mot Slovakien. För andra matchen i rad.

ARTIKELN HANDLAR OM