Så mycket betalar Tre Kronor för NHL-proffsen

Här är svenskarnas dyra miljonförsäkringar

KÖLN. Tre Kronor har fler NHL-spelare än någonsin i VM.

Det kostar – i försäkringspremier.

– Dyraste spelaren i år kostar 675 000 kronor att försäkra för VM, säger Peter Langley, administrativ chef på ishockeyförbundet.

Tre Kronor har inlett VM sådär. 

Tre matcher och två förluster, mot Ryssland och USA.

Trots 16 NHL-spelare – rekordmånga för att vara VM. Förra rekordet låg på 15 spelare från NHL och det var vid hemma-VM 2012.

”Hamnar på mitt bord”

Med många spelare från NHL kommer en extra utgift för ishockeyförbundet. En utgift som är svår att förutspå och att budgetera för – försäkringspremierna.

– Försäkringen hamnar på mitt bord när landslagsledningen tagit ett sportsligt beslut om de vill ha spelaren till VM. Då skickar vi en fråga om release till NHL-klubben och sedan får vi ta fram en försäkring som täcker upp för om spelaren blir skadad under mästerskapet, säger Peter Langley, administrativ chef på Ishockeyförbundet.

I år har Tre Kronor många unga spelare i laget med långa och högklassiga kontrakt. Som Gabriel Landeskog och Victor Hedman exempelvis. Hedman skrev ett nytt kontrakt för ett år sedan värt 63 miljoner dollar, 567 miljoner kronor, som backen måste vara garanterad även fast han blir skadad på VM.

– Den dyraste svenska spelaren på det här VM:et kostar 675 000 kronor att försäkra. Det är enbart för VM-perioden, det vill säga ganska kort tid. Premien baseras på hur gammal spelaren är och hur stort kontraktsvärde de har kvar. Det är inte den dyraste VM-premien. Har faktiskt varit med om att teckna en försäkring för 1,3 miljoner kronor för en spelare i Tre Kronor. Klart det är stora summor, säger Langley.

”Ska kunna använda de bästa”

Den billigaste spelaren ligger på 25 000 kronor i årets VM-trupp.

För att få den där extra stjärnglansen på VM, som NHL-spelaren bidrar med, hjälper IIHF till med att betala en del av premien.

– Ja, vi får 180 000 kronor per spelare som vi plockar hem. Vi skulle aldrig spara in på premien. Vi vill att Tre Kronor ska kunna använda sig av de bästa spelarna, säger Langley.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!