”Bästa under hela min NHL-karriär”

HOCKEY

NEW YORK. Att Rickard Rakell gör succé med Anaheim är väldokumenterat.

Men även landsmannen Jakob Silfverberg surfar på en formidabel framgångsvåg i det kaliforniska solskenet just nu.

Han stod till exempel två mål och en assist när ankorna körde över Colorado i natt.

– Första halvan av den här säsongen är nog min bästa under hela NHL-karriären, säger han till Sportbladet efter 5–1-segern.

Foto: Joneleit/CSM/REX/Shutterstock / Rex Features

Det är svenskarna som gör’t  för Anaheim Ducks i år, helt enkelt.

Rickard Rakell har varit ingenting annat än sensationell och snärtade in sitt 21:a mål för säsongen hemma i Honda Center i natt, en notering med vilken han är överlägsen etta i den blågula målligan.

– Och han har bara spelat 40 matcher eller vad det är. Väldigt imponerade och väldigt kul, särskilt som han är svensk.  Man är ju lite patriotisk , säger Jakob Silfverberg när vi når honom efter Colorado-matchen.

”Påminner om Crosby”

– Grejen är att Rickard ofta kommer in på kassen med fart, istället för att stå parkerad framför. När han väl får pucken smäller det, för han har ett väldigt bra skott också.  Han påminner lite om Sidney Crosby på det sättet.

Det finns emellertid också goda skäl till den amerikanska versionen av gamla Brynäs-ramsan ”Oh ah Silfverberg, Say oh ah Silfverberg” ekar alltmer frekvent i trakterna kring Disneyland.

Jakob är inne i ett rungande stim och bidrog alltså med såväl två mål – båda snygga – som med en assist i natt.

Sammanlagt är han  uppe i femton mål och det betyder faktiskt att den 26-årige gästriken är delad tvåa, bakom Rakell, i svenska målligan.

”Spelar stabilt”

Frågan är om han någonsin haft en bättre grundserie under den sex år långa NHL-karriären.

– Nja, mja...nej, första halvan av den här säsongen är nog min bästa, tillstår han.

– Tidigare har jag haft väldigt mycket defensivt ansvar och inte kunnat bidra lika mycket offensivt, men nu har det lossnat på den punkten, samtidigt som det känns som att jag är överhuvudtaget spelar stabilt. Men jag får också mycket förtroende av coacherna och samtidigt växer det egna självförtroendet när det går bra. Det är väldigt roligt just nu, absolut.

Ducks-fansen håller med.

De har ju sina svenska stjärnor att sjunga om...

ARTIKELN HANDLAR OM